Fissür Örtücü, Diş Koruyucu, Diş Aşısı Tedavisi ve Uygulaması (Sealant)

Birçok farklı sebepten ötürü dişlerimizde çürükler oluşabilmektedir. Çürümeye en yatkın dişlerimiz ise ağzımızın arka tarafında bulunan azı dişlerimizdir. Bu dişlerin üst yüzeyi (çiğneme yüzeyi) öndeki dişlerimizden farklı olarak daha girintili çıkıntılıdır. Yiyecek parçaları, dişlerden iyi temizlenmediği durumlarda bu çukurlarda birikerek çürükleri oluşturur. Azı dişlerimizin üst yüzeyindeki girintili-çıkıntılı çatlaklara “fissür” adı verilir. Eğer önceden önleminizi alıp bu çatlakları kapatırsanız çürük oluşumunun önüne geçebilirsiniz. Fissür örtücülere diş aşısı, diş ojesi, diş koruyucu gibi çeşitli isimler verilmektedir.

Fissür örtücü uygulaması nedir? (Diş aşısı)

Dişlerimizi ne kadar fırçalarsak fırçalayalım bazı durumlarda çürük oluşumunun önüne geçemeyebiliriz. Çünkü diş fırçaları dişin her noktasına ulaşabilecek şekilde tasarlanamazlar. Bu noktalarda oluşan fissürler de çürükleri meydana getirir. Ancak diş aşısı (fissür örtücü) dediğimiz uygulama ile bu fissürlerin yani diş yüzeyindeki küçük olukların üzerini kapatarak pürüzsüz, koruyucu bir bariyer oluşturarak çürük oluşumunu engelleyebiliriz.

Fissür örtücü (Diş aşısı) nasıl uygulanır?

Özellikle çocuklara dişleri çürümeden önce uygulanan bu yöntem dişin durumuna göre çok hızlı bir şekilde gerçekleştirilebilir. Öncelikle dişlerin özel bir ekipmanla temizliği yapılır. Daha sonra da fissür örtücü malzeme kullanımı için diş yüzeyi özel bir malzeme ile hazırlanır. Fissür örtücü ise ince, şeffaf veya beyaz renkte sıvı formdadır ve dişlerdeki girintilere, çukurlara girecek şekilde özenle sürülür. Her bir diş için birkaç dakika sürer. İşlem tamamlanır tamamlanmaz üzerine özel bir ışık tutularak sertleştirilir. İşlem hızlı ve basittir.

  • Dişteki doldurulacak oluk seçilir

  • Diş temizlenir

  • Pürüzlendirme işlemi yapılır

  • Diş fissür sıvısı için hazır hale gelir

  • Şeffaf sıvı sürülür

  • Dişteki oyuk fissür sıvısı ile kaplanır

  • Sürülen sıvı özel bir ışık ile sertleştirilir

Fissür Örtücü (Fissur Sealant) ile Diş Çürükleri Nasıl Engellenir?

Çocuklarda özellikle azı dişlerine uygulanan fissür örtücü işlem, çürük oluşumuna sebep olabilecek girinti ve oluklara dolan besin birikimini önleme amacıyla yapılır. Dişler de bu sayede daha kolay fırçalanır ve temizlenir. Tekrardan çürük oluşma riski de minimuma inmiş olur.

Fissür uygulaması hangi yaşta, hangi dişlere yapılır?

Süt dişleri çıkan çocukların hepsine fissür örtücü işlem uygulanabilir. Çocuklarda süt azı dişlerine ve kalıcı (daimi dişlere) azı dişlerine yapılır. Sadece çocuklara değil, yetişkinlere de bu işlem uygulanabilmektedir. Çürük riski olan her dişe bu uygulama gönül rahatlığı ile yaptırılabilir.

Fissür uygulamasının kullanım alanları

Ağız ve diş sağlığı konusuna giren bu işlem, çürük oluşumunu önlemek için yapılır. Çoğunlukla çocuklara uygulandığı düşünülen bu yöntem yetişkinlerde de çürüme görülmemiş ama çürümeye meyilli dişler için uygulanabilmektedir.

Çocuklarda fissür uygulaması ve koruyucu diş hekimliğindeki yeri

Büyüme çağında olan çocukların beslenmeleri çok çeşitli olmaktadır. Her zaman sağlıklı şeyler yemelerini sağlamak ise oldukça zordur. Sağlıklı yedikleri yemeklerde bile ağız sağlıklarına dikkat etmezlerse çürükler oluşabilir. Bunu engellemek için çocukların azı dişlerine çocuk diş hekimleri (pedodontist) tarafından fissür örtücü uygulanmalıdır. Çocuklara yönelik koruyucu diş hekimliği uygulamalarından olan fissür örtücü, florür jel ve vernik ile dişlerde koruyucu bir tabaka oluşturarak çürükler önlenebilir.

Fissür uygulamasının zararı var mıdır?

Tek seansta yapılan fissür uygulaması ağrıya veya sızıya sebep olmaz. Hiçbir zararı bulunmadığı için gönül rahatlığı ile yaptırabilirsiniz.

Diş problemleriniz ile ilgili tüm sorularınız için bize WhatsApp ile ulaşın.

0542 512 1693

Yetişkinlerin dişlerine de fissür uygulaması yapılabilir mi?

Yetişkinlere de bu tedavi yöntemi uygulanabilir. Hastalık geçmişi incelenen yetişkinlerde çürük oluşumuna müsait bir diş yapısı varsa fissür örtücü uygulanabilir.

Fissür uygulaması pahalı bir tedavi midir?

Dolgu işlemi ile karşılaştırıldığında daha ekonomiktir. Ayrıca dolgu yaptırmanıza sebep olacak çürüklerin de bu işlem ile önüne geçebilirsiniz.

Diş dolgusuyla fissür uygulamasının farkı nedir?

Fissür uygulaması henüz çürük oluşmamış fakat çürümeye meyilli ve çürük riski olan dişlerin girintilerini doldurarak çürümesini önleme amacıyla yapılır. Dolgu ise diş çürümeye başladığında, çürüdüğünde veya diş minesinin tahribatı başladığında yapılır. Hatta dişte daha ileri seviyede bir çürüme varsa kanal tedavisi yapıldıktan sonra dolgu yapılır.

Fissür uygulaması hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz, diş hekiminize danışın. Diş hekimleri diş muayenesi sırasında fissür uygulamasının yapılması için doğru zamanı ve dişlerinize uygun olup olmadığını size söyleyeceklerdir.

Diş problemleriniz ile ilgili tüm sorularınız için lütfen bizi hemen arayın.

0 (212) 219 63 61

Yasal Uyarı: Sitede yayınlanan makaleler, videolar, görseller, grafikler ve diğer materyaller özgündür ve tüm hakları www.hakandonmez.com'a aittir. İçerikler kaynak gösterilmeden yayınlanamaz, ancak alıntılanan makale aktif link verilerek kullanılabilir. Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince içeriklerin izinsiz kullanılması kesinlikle yasaktır.
Şefaf Plaklarla Ameliyatsız Yüz Estetiği
Koruyucu ve önleyici ortodonti nedir?
Ortodonti Tedavi Aşamaları
Çarpık, yamuk diş tedavisi ile dişler nasıl düzeltilir?
Ortodontik Tedavi için Diş Çekimi
Çocuklarda erken süt dişi kayıpları ve yer tutucular