Ortodonti tedavi aşamaları;

  1. İlk Muayene
  2. Hazırlık
  3. Teşhis ve Planlama
  4. Ortodonti Tedavi Süreci (Aktif Tedavi)
  5. Pekiştirme Tedavisinden (Pasif Tedavi) oluşur.

Dişlerinizde çapraşıklık, sıkışıklık, dişlerin ayrık olması veya çene problemleri gibi bozukluklar görüyorsanız öncelikle hiç vakit kaybetmeden bir ortodonti uzmanına kontrole gitmelisiniz. Ortodonti uzmanı size ortodontik tedavi yapılıp yapılamayacağı ile ilgili bilgi verecek uzmanlıkta bir hekimdir. Ortodontide doğru teşhis tedavinin en önemli aşamasıdır.

İlk Muayene

Ortodonti tedavi aşamasına geçmeden önce bir ortodonti uzmanından randevu alınır ve muayene olunur. Ortodontistiniz tüm ağız içini detaylı bir şekilde muayene ettikten sonra size ağız ve diş sağlığı ile ilgili genel bir bilgi verir. Daha sonra, size uygun tedavinin kabaca neleri kapsayabileceği, varsa alternatif tedavi uygulamaları, tedavide oluşabilecek problemleri, tedavi süresi, tedavi sonrası başarısı ve tedavi aşamalarını detaylı olarak anlatacaktır. Sizin de sorularınız varsa bu ilk randevuda aklınızda hiçbir soru işareti kalmaması için hepsi cevaplanacaktır.

Hazırlık Aşaması

Bu aşamada tedaviye başlayabilmek için birtakım koşulların yerine getirilmesi gereklidir.

  • Ortodontik tedaviye başlamadan önce ağız hijyeninin sağlanması için bütün çürük dişlerin tedavisi yapılmalı
  • Eğer diş eti probleminiz varsa diş etinin sağlıklı hale getirilmesi
  • Tedavi kayıtlarının tutulması
  • Planlama yapabilmek için gerekli ölçümleme ve analizlerin yapılması
  • Tedavi planlamasının hızlı ve eksiksiz biçimde yapılmasına yardımcı olacak panoramik ve sefalometrik röntgen filmlerinin çekilmesi (Bu röntgenler ağız içi ve ağız dışı olmak üzere çene ve dişlerde herhangi bir çürük, kist veya tümör gibi gözle görülemeyecek sorunları hekimin tedaviye başlamadan önce görmesini sağlar.)
  • Tedavi öncesi ve sonrası olmak üzere; tedaviye yol gösterici olacak yüz, ağız ve dişlerinizin fotoğraflarının çekilmesi
  • Yine tedavi ve teşhis aşaması için üst çene ve alt çeneden ölçü için modellerin alınması
  • Ortodonti Tedavi Aşamaları

Teşhis ve Planlama

  • Ortodonti uzmanınız tüm bu ölçümleme ve analizler sonucunda teşhis ve sonrasında bu teşhise göre size alternatifli bir tedavi planı sunar.
  • Ortodontik bozukluk derecelerine göre her bireyin tedavi uygulamaları farklılık gösterebilir. Hasta ile doktorun ortak kararına ve uygunluğuna göre seçim yapılabilir. Örneğin; şeffaf plak, metal, porselen diş teli, lingual diş teli, çene genişletici, yüz maskesi, yer tutucular gibi çeşitli ortodontik apareylerle tedaviniz yapılabilir.
  • Bazı ortodontik tedavilerde diş çekilebilir. Ortodonti uzmanınız eğer gerekli görürse diş çekimi yapabilir. Her hastanın dişi çekilmez. Ortodontik tedavilerde diş çekimi, önemli yer kazanma yollarından biridir. Bu yöntem komşu dişlerin bu bölgeye hareketini engellemek ve istenmeyen diş hareketlerini sonlandırmak için yapılır. Tedavi bittikten sonra kesinlikle dişler arasında boşluk kalmaz.
  • Eğer ileri derecede ortodontik bozukluğunuz varsa ve çeneniz önde veya geride ise yine bozukluğun şiddetine göre ortognatik cerrahiye başvurulabilir. Ortodontik tedavi, çene bozukluğunu tek başına tedavi edemediği zaman; ağızda braketler takılı ve tedavi sırasında çene ameliyatı yapılabilir.

Ortodonti Tedavi Süreci

Tedavi planı yapılıp hasta ile hemfikir olunduktan sonra diş tellerinin takılması aşamasına geçilir.

  • Dişler hijyenik ve kuru bir hale getirildikten sonra, diş tellerinin takılma işlemi başlar.
  • Hasta koltuğa oturduktan sonra dudakları yanlara çekecek ekartör adı verilen bir aparey takılarak, ağızda rahat bir çalışma ortamı yaratılır. Ekartör hastaya braket yapılırken ön ve arka bölgedeki dişlerin çok iyi görünmesine yardımcı olur. Diş teli takılırken dişlerin kuru olması için tükürüğü izole edecek aletler kullanılır.
  • Dişlere braket adı verilen çeşitli metallerden yapılan veya şeffaf olup görünürlüğü diğerlerine göre daha az olan porselen braketler kullanılır.

Dişlere braketler 2 yöntem ile takılır.

Geleneksel yöntem ve indirekt bonding yöntemi ile diş telleri talılır.

  • Geleneksel yöntemle braketler dişlere tek tek özel bir yapıştırıcı ile yapıştırılır. Işınla sertleştirilir. Etrafına sızan yapıştırıcının fazlalıkları alınır ve temizlenir. Tekrar sertleştirici aletiyle işlem tamamlanır. Bu her bir diş için yapılır. Dişlerin tamamına braketler yapıştırıldıktan sonra ark teli denen tel braketlerin içinden geçirilir. Tedavinin şekline göre braketler lastikler yardımı ile sabitlenebilir.
  • İndirekt bonding yönteminde ise; teknolojik ve etkili bir yöntem olan dolaylı yapıştırma yöntemi ile çok daha kolaylaşmıştır. Hastanın koltukta oturma süresini kısaltan bir uygulamadır. Diş teli tedavisi öncesinde hastanın ağzından ölçü alınarak bir kalıp hazırlanır. Bu kalıp ile hastanın diş modeli çıkarılmış olur. Braketler bu modelin üzerine yapıştırılarak önceden hazırlanır. Belirli plaklar ile dişlerin üzerine transferi yapılarak diş telimiz kısa sürede takılmış olur. Braketler yapıştırılıp, sertleşme süreleri dolduktan sonra üzerine lastikler yardımı ile teller takılır.
  • Teller takıldıktan sonra dişlerde bir basınç hissedebilirsiniz, bu ağrı hissi ve sıkılık dişleri hareket ettirmek için kullanılan kuvvettir. 1 hafta sonra geçmektedir.
  • Ortodonti uzmanınızı tedavi başladıktan sonra ayda 1 kez kontrole gitmeniz gerekecektir. Her gittiğinizde ortodonti uzmanınız tedavinin seyrine göre tedavinizde değişiklik yapabilir.
  • Tedavinin uzamaması ve kesintiye uğramaması açısından ortodontik kontroller kesinlikle aksatılmamalı ve hekimin tavsiyelerine mutlaka uyulmalıdır.

Tedavi Sonrası Pekiştirme Tedavisi

Aktif tedavi bittikten ve teller çıkarıldıktan sonra dişlerin yeni konumunu korumak ve tekrar eski konumlarına dönmesini engellemek için pekiştirme tedavisine başvurulur. Sabit ve çıkarılabilir çeşitleri mevcuttur. Ortodontik tedavi bittiğinde güzel bir diş yapısına sahip olarak tedavinizi bitirebilirsiniz fakat, dişlerden tel ve braketler çıkarıldıktan sonra dişleriniz bir süre sonra eski yerlerine dönmeye çalışacaktır. Pekiştirme apareyleri burada devreye girerek dişeti, kemik ve kasların yeni konumlarına alışıp, kemiklerin sertleşmesi için geçen sürede dişlerin yerlerinde sabit durmalarını sağlar. Bu apareyler kullanılmazsa dişler eski yerlerine geri döner ve ortodonti tedaviniz başarısız ve eksik yapılmış olur.

Pekiştirme tedavisi de bittikten sonra hastamız düzgün sıralanmış, sağlıklı dişleri ve güzel gülüşü ile bir ömür geçirebilir.

Çocuklarda ortodontik tedavi ve Yetişkinlerde ortodontik tedavi ile ilgili tüm sorularınız için lütfen bizi hemen arayın.

Yasal Uyarı: Sitede yayınlanan makaleler, videolar, görseller, grafikler ve diğer materyaller özgündür ve tüm hakları www.hakandonmez.com'a aittir. İçerikler kaynak gösterilmeden yayınlanamaz, ancak alıntılanan makale aktif link verilerek kullanılabilir. Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince içeriklerin izinsiz kullanılması kesinlikle yasaktır.
Şefaf Plaklarla Ameliyatsız Yüz Estetiği
Koruyucu ve önleyici ortodonti nedir?
Ortodonti Tedavi Aşamaları
Çarpık, yamuk diş tedavisi ile dişler nasıl düzeltilir?
Ortodontik Tedavi için Diş Çekimi
Çocuklarda erken süt dişi kayıpları ve yer tutucular