Ramazanda ağız ve diş sağlığınıza dikkat edin!

Ramazan ayının öncesinde ve oruç tutulurken en çok sorulan sorular; diş fırçalamak orucu bozar mı, ağız kokusunu ve çürükleri nasıl engelleriz, oruçluyken diş çekilir mi, ramazanda diş hekimine gidilir mi? Biz de sizler için ramazan ayında ağız sağlığınız ile ilgili dikkat etmeniz gerekenleri ve bu konudaki sorularınızı kısa kısa cevaplamaya çalıştık.

Dr. Hakan Dönmez Diş Hekimi ve Ortodonti Uzmanı
Ramazanda ağız ve diş bakımı nasıl yapılmalıdır?

Ramazan ayında ağız sağlığınızı ihmal etmek istemiyorsanız, ramazan ayı başlamadan önce sigara, asitli içecekler, çay ve kahve kullanımını azaltmalısınız. Bu içecekler ağızda kuruluk yapmaktadır. Sahuru kesinlikle atlamamalı ve su tüketimine büyük özen göstermelisiniz.

İftar ve sahur sonrası dişler mutlaka fırçalanmalıdır. Tüm oruç tutulan süre boyunca dişlerde çürüklerin oluşmasını engellemek için sadece dişlerin değil dil altı ve diş eti kısımlarının da iyice temizlenmesi gerekir. Bu temizliği en rahat antiseptik gargaralar ile gerçekleştirebilirsiniz. Eğer gargaranız yoksa tuzlu su ile de bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Sigara kullanıyorsanız bir süre ara vermeniz ağız sağlığınızı ve ağız kuruluğunuzu önleme açısından oldukça etkili olacaktır.

Ramazanda ağız kokusu neden artar?

Diş çürükleri ve diş eti iltihabı ağız kokusunun oluşmasında büyük oranda etkilidir. Ağız içinde çok önceden yapılmış köprüler ve protezler de var ise bunlar zamanla gıda birikimine sebep olurlar. Biriken gıdalar da ağızda kötü kokuya sebep olabilir. Ramazan ayı öncesinde de ağız kokusu şikayetiniz varsa diş hekimine görünmeniz faydalı olacaktır. Ancak ağız kokusu sadece ağız içinden kaynaklı sorunlardan oluşmaz. Sahurdan hemen sonra yatılınca dişlerdeki plaklar tam anlamıyla temizlenmez. Yeme içme durumları da azaldığından tükürük oluşumu azalır. Tüm bunlar da ağzın kokmasına sebep olur.

Sadece ramazan ayında olan ağız kokusu ve ağız kuruluğu, tam temizliği yapılamamış diş yüzeyi ve bunların arasında biriken bakteriler, mideden ve boğazdan gelen bakteriler sebep oluyor diyebiliriz.

Ramazanda ağız kokusunu nasıl engelleriz?

Sahurdan sonra mide kaynaklı sorunlara sebebiyet vermemek için mümkünse yarım saat içinde uykuya geçilmemelidir. Dişler en az iki dakika boyunca fırçalanmalı ve diş ipi ile temizlenmelidir. Tükürük üretiminin az olmaması için bol bol su tüketilmedir.

Diş fırçalamak orucu bozar mı?

Diyanet İşleri Başkanlığı bu konu hakkında oldukça açıklayıcı bir cevap sunmuştur. Sadece diş fırçalamak aslında orucu bozmaz. Ancak diş fırçalama işlemi sırasında sadece fırça ve tükürüğümüz ile değil, aynı zamanda diş macunu ve su ile de işlemi sürdürüyoruz. Macunun veya suyun boğaza kaçması halinde oruç bozulur. Riske atmadan sahur ve iftar sonrasında fırçalanması en uygunu olacaktır. Orucun bozulmasından korkuyorsak sabah dişlerimizi macunsuz olarak fırçalayabiliriz.

Ramazan öncesinde diş hekimine kontrole gitmek bu sorunları çözer mi?

Ramazan öncesinde diş hekimine gitmek tüm sorunları çözmeyebilir, ancak ağız kokusunun sebebi dişlerden kaynaklanıyorsa bir diş hekimi sorunlarınızı azaltmaya yardımcı olabilir. Ramazanda değişen yeme alışkanlıkları ağız kokusuna etki eden birçok farklı etken ortaya çıkarır. Bunların önlemini alarak ağız kokusunu minimuma indirebilirsiniz.

Ramazan yaklaşırken diş sorunlarınızı ertelemeyin!

Oruç tutarken oluşabilecek ağız kokusunu engellemek için ramazan öncesinde veya ramazan ayı içinde diş hekimine muayene olabilir, diş taşı ve plaklarınızı temizleterek, profesyonel ağız bakımı yaptırabilirsiniz.

Sahurdan sonra mı, iftardan sonra mı dişler fırçalanmalı?

Aslında bu sorunun cevabı oldukça basit. Sahurdan sonra da iftardan sonra da mutlaka dişlerinizi fırçalamalısınız. Hatta dilinizi de fırçalamalısınız. Bunun yanı sıra diş ipi kullanmanız da ağız sağlığınızı korumanız açısından yararlı olacaktır. Dilinizi neden fırçalamanız gerektiği konusuna değinecek olursak; dilin üzeri pütürlü bir yapıya sahiptir. Oruç sırasında dil üzerinde pas oluşur ve pütürlü yapı da bakterilerin tutunmasına fırsat sağlar. Doğru diş fırçalama yöntemi ise kuru fırçaya çok az macun sürerek yapılandır. En az iki dakika boyunca fırçalama işlemi devam ettirilmelidir.

Ramazanda diş tedavisi yapılır mı?

Oruçluyken diş hekiminizin sizi yönlendirmesiyle bazı diş tedavileri yapılabilir. Ama genellikle danışanlarımız tedavilerini iftar sonrasına bırakmaktadır. Çünkü yapılacak bazı tedavilerden önce veya sonra kişinin belli bir süre yemek yememesi veya bir şey içmemesi gerektiğinden oruçlu bünyesinin zayıf kalmasına ve tedaviden gerektiğinden fazla etkilenmesine sebep olabilir. Ayrıca tedavi sırasında kullanılabilecek ilaçlar, sıvılar da orucun bozulmasına sebebiyet verebilir. Yapılacak tedavi sırasında su veya kan yutmadığınız sürece orucunuz bozulmayacaktır. Bunun için yaptıracağınız tedavinin içeriğini hekiminiz sizinle paylaşacaktır.

Ramazanda ağız sağlığımız için hangi besinler tüketilmelidir?

Öncelikle ağız kuruluğunu önlemek için bol bol sıvı tüketilmelidir. Meyve sebzenin olduğu sahur ve iftarlar yapılmalıdır, sulu yemeklere ağırlık verilmelidir. Tuzlu, baharatlı, ağır yemeklerden kaçınılmalıdır. Besinlerin yanı sıra besinleri nasıl yediğiniz de oldukça önemlidir. Hızlı yemek yemekten kaçının. Çok soğuk ve çok sıcak besinleri ise tüketmeyin. Sadece dişlerinizin değil diş etlerinizin de zarar görmesini engellemiş olursunuz. Yavaş bir şekilde iyice çiğnemeniz sindiriminize de yardımcı olacaktır. Çilek, süt ürünleri, peynir, yoğurt gibi besinler dişlerinize ramazan ayında sağlık katacak besinler arasında yer almaktadır.

Diş problemleriniz ile ilgili tüm sorularınız için lütfen bizi hemen arayın.

0 (212) 219 63 61

Yasal Uyarı: Sitede yayınlanan makaleler, videolar, görseller, grafikler ve diğer materyaller özgündür ve tüm hakları www.hakandonmez.com'a aittir. İçerikler kaynak gösterilmeden yayınlanamaz, ancak alıntılanan makale aktif link verilerek kullanılabilir. Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince içeriklerin izinsiz kullanılması kesinlikle yasaktır.
Şefaf Plaklarla Ameliyatsız Yüz Estetiği
Koruyucu ve önleyici ortodonti nedir?
Ortodonti Tedavi Aşamaları
Çarpık, yamuk diş tedavisi ile dişler nasıl düzeltilir?
Ortodontik Tedavi için Diş Çekimi
Çocuklarda erken süt dişi kayıpları ve yer tutucular