Uyku apnesi ve horlama tedavisi nasıl yapılır?

Uyku apnesi ve horlama tedavisi için birçok yöntem kullanılmaktadır. Çeşitli cerrahi yöntemlerin dışında en basit ve kolay uygulanacak yöntemlerden biri ağız içinde kullanılan, dişlik tabir edilen apareylerdir. Diş hekiminizin size vereceği gece yatmadan önce ağız içine takılan apareyler ile alt çenenin öne alınması sağlanır. Böylece dil kökü öne gelerek hava yolu açılır. Her gece bu aparey düzenli bir şekilde kullanılarak hava yolu genişlemesi sağlanmış olur.

Uyku apnesi ve horlama apareyinin faydaları nelerdir?

Horlama protezi kişinin ağız ve diş yapısına özel olarak, takıp çıkarılabilecek şekilde yapılmaktadır. Hastanın gece yattığında düzenli bir uyku uyumasını sağlar, tıkanmayı ortadan kaldırır ve rahatlatır. Hastalık ne kadar erken fark edilirse tedavi süresi o kadar kısalmaktadır. Bu takılan apareye horlama protezi adı da verilir. Hastalık erken teşhis edilmiş ise diğer yöntemlere göre daha avantajlıdır. Kullanımı ve taşıması kolaydır, kullanıldığı andan itibaren horlamada azalma görülür, cerrahi müdahale gerektirmez ve ucuz bir yöntemdir. Sadece gece yatarken takılmaktadır.

Uyku apnesi nedir?

Uyku apnesi hastalığı; hastanın uyku sırasında nefesinin belli bir süre durması sonra tekrar nefes almaya başlamasıdır. Bu sırada hastanın kanındaki oksijen değerleri düşer ve nefes alabilmek için vücut kendini uyandırır. Gece uyanmaları kişinin uykusunu bölmüş olur ve gece boyunca bu süreç tekrarlandığı için hasta sabahları yorgun ve uykusuz uyanır. Horlayan insanların çoğunluğunda tansiyon, kalp problemleri, damar tıkanıklıkları, mide bozuklukları gibi problemler görülür. Bu hastalarda horlama ve uyku apnesi tedavi edildiği zaman ciddi şekilde bu problemler de ortadan kalkmış ya da azalmış olur.

Horlama toplumda çok sık görülen bir problemdir. Genellikle yetişkinlerde ve erkeklerde daha çok görülse de çocuklarda ve gençlerde de görüldüğü saptanmıştır. Belli bir yaştan sonra kronikleştiği görülmektedir. Genelde bu problem en sık şişman erkeklerde görülür, yaş ilerledikçe artarak devam eder. Hastanın kendisine olduğu gibi sosyal çevresine de yansıttığı ciddi bir problemdir. Etrafındaki insanlar uyuma güçlüğü yaşarlar. Horlayan insanların bir bölümünde ise hasta farketmese de ciddi bir sağlık problemi olan uyku apnesi görülmektedir.

Uyku apnesi ve horlamanın nedenleri nelerdir?

Horlama ve uyku apnesi hastalığı birçok nedenden kaynaklanabilir. Genel olarak burundaki problemlerden, bademcik probleminden, damak, küçük dil veya dil kökündeki problemlerden kaynaklanabilir.

Horlamayı azaltmak için neler yapılmalıdır?

Horlamayı azaltmak için kendimizce alabileceğimiz kişisel önlemler vardır.

  • Yan yatarak uyku pozisyonuna geçilmelidir.
  • Uyumadan 3-4 saat önce ağır yemek yemekten ve alkol almaktan kaçınmalıyız.
  • Yatmadan önce çok aşırı yorgun olmamak gerekir.
  • Yatağınızın baş kısmı en az 10 cm yukarıda olmalıdır.
  • Fazla kilolarımızdan kurtulmamız gerekir.
  • Uyku ilacı, sakinleştirici ve kas gevşetici gibi ilaçlar kullanılmamalıdır.

Tüm bunlar ile horlamanız geçmiyor ise başka problemlerden kaynaklanma riski vardır. Bunu öğrenebilmek için bir doktor muayenesi ve tanısı gereklidir.

Horlama ve uyku apnesi hangi sorunlara yol açabilir?

Horlama ve uyku apnesi hastalığının sonucunda aşırı yorgunluk, sinirlilik, depresyon, sabah uyandığında baş ağrısı, gürültülü horlama, şişmanlama eğilimi, yüksek tansiyon, unutkanlık, mide sorunları, sık idrara çıkma gibi sorunlar ortaya çıkmaktadır. Bu sorunlardan birine veya birkaçına sahip olabilirsiniz. Bu yüzden bir hekimin tanısı gereklidir. Uyku apnesi tedavi edilmez ise kalpte ritm bozukluğu, kalp krizi, felç gibi ciddi rahatsızlar beraberinde gelebilir.

Horlama ve uyku apnesi hastalığının farklı tedavi yöntemleri var mı?

Horlama ve uyku apnesi hastalığının tedavisi için öncelikle detaylı bir muayene ve analiz gerekir. Tanı konulduktan sonra hastalığın derecelerine göre ilk önce dişlik tabir edilen diş hekiminin vereceği aparey ile tedavi denenmelidir. Ameliyat olması tehlikeli olan hastalara ise uyku sırasında takacakları bir maske verilmekte ve gece boyunca takılmaktadır. Bu maske boğaza basınçlı hava vererek hastanın uyumasını kolaylaştırır. Daha ileri safhalarda ise çok çeşitli cerrahi müdahaleler yapılmaktadır.

Uyku apnesi ve horlama tedavisi ile ilgili tüm sorularınız için bize WhatsApp ile ulaşın.

0542 512 1693

Tüm sorularınız için lütfen bizi hemen arayın.

Yasal Uyarı: Sitede yayınlanan makaleler, videolar, görseller, grafikler ve diğer materyaller özgündür ve tüm hakları www.hakandonmez.com'a aittir. İçerikler kaynak gösterilmeden yayınlanamaz, ancak alıntılanan makale aktif link verilerek kullanılabilir. Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince içeriklerin izinsiz kullanılması kesinlikle yasaktır.
Şefaf Plaklarla Ameliyatsız Yüz Estetiği
Koruyucu ve önleyici ortodonti nedir?
Ortodonti Tedavi Aşamaları
Çarpık, yamuk diş tedavisi ile dişler nasıl düzeltilir?
Ortodontik Tedavi için Diş Çekimi
Çocuklarda erken süt dişi kayıpları ve yer tutucular