Yetişkinlerde Ortodontik Bozuklukların Tedavisi

Ortodonti uzmanları dişlerin çapraşıklıkları ve çenelerin düzensizliklerini düzeltirler. Beş yıllık diş hekimliği eğitiminden sonra yaklaşık olarak beş-yedi yıl uzmanlık eğitimi alarak uzman olurlar. Ortodonti uzmanları ortodontik tedavilerin yalnızca uzmanları tarafından yapılması gerektiğini savunuyorlar.

Dr. Hakan Dönmez Diş Hekimi ve Ortodonti Uzmanı

İdealinde, alt dişlerin düzgün ve kutu gibi, üst dişlerin ise düzgün ve kutunun kapağı gibi olması gerekir. Ortodontik tedavinin en önemli avantajlarından biri şudur; dişler çene kemiği içinde hareket ederler. Kesmeye, kaplama yapmaya gerek kalmadan doğal olarak düzelirler.

Yetişkinlerde ortodontik bozukluklar nelerdir?

Yetişkinlerde ortodontik bozukluk olarak; çapraşıklık, seyreklik, ön-yan çapraz kapanış, diş gıcırdatma-aşınma, dişeti sorunları, gömük-devrilmiş -eksik dişler, fırlaklık, açık kapanış, derin kapanış, alt ve üst çenelerin önde ya da geride olması görülebilir. Tüm bu bozuklukların tedavisi, dişleri saran dişeti ve kemik dokusu sağlıklıysa her yaşta mümkündür. Ortodontik tedavinin ilk günlerinde (sadece üç-beş gün) dişlerin hareket etmeye direnç göstermeleri sebebiyle kişiden kişiye değişen oranlarda ağrı ve sızlama olabilir. Birinci-ikinci haftada dudak ve yanak içlerinde sabit ortodontik aygıtlardan kaynaklanan tahriş oluşabilir. Sonrasında neredeyse tedavinin hiçbir safhasında bu tarz rahatsızlıklar yaşanmaz.

İleri derecedeki ortodontik bozukluklarda ortognatik cerrahiye başvurulabilir

Yetişkinlerdeki bazı ortodontik bozuklukların sadece dişleri hareket ettirerek düzeltilmesi mümkün değildir. Ortognatik cerrahi tedavisi ile çenelerin hareket ettirilmesi gerekebilir. İlk önce dişler düzeltilir, ardından çenelerin düzeltilmesi için çene ameliyatı yapılır, son olarak da dişler detaylandırılır ve pekiştirme tedavisine başlanır. Dişlerin ve çenelerin düzeltilmesi yetmez, düzgün konumlarının korunması ve kalıcılığı da gereklidir. Bu yüzden, ortodontik tedavi sonunda pekiştirme tedavisi yapılır. Fakat pekiştirmenin teşhis ve tedavi planlaması safhasında başlaması ve tedavi sırasında olgunlaştırılması önemlidir.

Ortodontik tedavide her yer darlığı vakasında diş çekimi yapılır mı?

Eğer aşırı yer darlığına bağlı çapraşıklık mevcut ise bazen süt dişi olmayan sürekli dişler ve çürük olmayan sağlam dişlerin çekilmesi gerekir. Bu dişlerin normalde çekilmesini kimse istemez. Ancak, eğer dişlerin sağlıklı ve kalıcı bir şekilde dizilebilmesi için yeterli çene kemiği alanı mevcut değilse diş çekimi yapmamak, düzeltilen dişlerin tekrar bozulmasına yol açar. Böyle bir vakada, diş çekimi yapmak birkaç dişin kaybına yol açsa da, tüm dişler düzgün dizildiğinden daha iyi temizlenebilecek, kutu ve kapak ilişkisinde olacağından daha iyi fonksiyon görecek, daha kalıcı olacak, özetle uzun vadede çok daha sağlıklı olacaklardır.

Eğer az düzeyde yer darlığına bağlı çapraşıklık mevcut ise diş çekimine gerek kalmadan sadece dişlerin en geniş noktaları olan ekvator hatları minimal düzeyde aşındırılarak da gerekli yer sağlanabilir. Bu işlem zararlı, ağrılı, sancılı bir işlem değildir. Dişlerin minelerinin ancak çok az bir bölümü aşındırılır ve parlatılır. Bu yüzden herhangi bir şekilde çürük riskini artırmaz, hassasiyet ve sızlamaya neden olmaz. Fakat çok dikkatle ve özenle yapılmalıdır. Genellikle iki-üç kez tekrarlanabilir.

Diş teli takmak dişleri çürütmez bunun için ağız hijyenine dikkat etmek gereklidir

Dişlerimizi her yemekten sonra yaklaşık beş dakika fırçalamalıyız. Bunu yapmazsak genetik mirasımızın da kalitesine bağlı olarak zamanla dişlerimiz çürüyebilir. Dişlerini hiç fırçalamayan fakat dişleri çürümeyen, dişlerini çok fırçalayan fakat az da olsa dişleri çürüyen insanlar olmasına rağmen sayıları azdır. Medeni ve sosyal bireyler olarak dişlerimizi düzenli olarak fırçalamamamız zaten düşünülemez. Deprem Dede’nin dediğini hatırlarsınız; “Deprem öldürmez, kötü inşaa edilmiş binalar öldürür”. Sabit ortodontik tedavi sırasında kullanılan braketler dişleri çürütmezler ve dişlerin üzerlerinde hiç çıkmayacak lekeler oluşmasına da neden olmazlar yani ‘Diş Dostu’durlar. Ancak dişler tedavi sırasında tam anlamıyla temizlenemezse maalesef dişler çürüyecektir ve kalıcı lekeler oluşacaktır.

Diş problemleriniz ile ilgili tüm sorularınız için bize WhatsApp ile ulaşın.

0542 512 1693

Ortodontik tedavilerde kullanılan aygıtlar

Yediden yetmişe her insan düzgün dişlere sahip olmak ister fakat dişleri düzeltilirken, dişlerini düzelten aygıtların görünmesini istemez. Bu gayet doğal bir tepkidir çünkü ortodontik tedavi genellikle ‘tel tedavisi’ olarak bilinir. Kişiden kişiye değişiklik gösterse de bir yıldan iki buçuk yıla kadar değişen aktif sabit ve bir yıl pasif pekiştirme tedavisi olmak üzere uzun bir dönemi kapsar. Bu süre genellikle insanlara çok uzun gelmektedir. Bu süreyi aşırı uzun bulup, dişlerini kestirip kaplama yaptıranlara da, şeffaf plakları ya da şeffaf braketleri tercih edip dişlerini doğal olarak düzelttirenlere de rastlanmaktadır. Bu yüzden son zamanlarda şeffaf aygıtlarda teknolojik ve sayısal bir çok gelişme olmuştur. Günümüzde geleneksel metal braketler (sabit), şeffaf braketler (sabit), içten takılan lingual braketler (sabit) ve şeffaf plaklar (takıp çıkartılabilir) olmak üzere birçok seçenek mevcuttur. Şeffaf plaklar her vakaya fayda sağlayabilirler fakat her vakayı özellikle diş çekimi yapılan vakaları tamamen düzeltemeyebilirler. Burada ortodonti uzmanının ayırıcı tanısı ve tedavi planı çok önemlidir.

  • Metal Braketler

    Metal Braketler
  • Porselen/Seramik Braketler

    Porselen Braketler
  • Lingual Braketler

    Lingual Braketler
  • Şeffaf Plaklar

    Şeffaf Plaklar

Sabit ortodontik tedavi sırasında kullanılan braketler dişleri çürütmezler ve dişlerin üzerlerinde hiç çıkmayacak lekeler oluşmasına da neden olmazlar yani ‘Diş Dostu’durlar. Ancak dişler tedavi sırasında tam anlamıyla temizlenemezse maalesef dişler çürüyecektir ve kalıcı lekeler oluşacaktır.

Sabit ortodontik aygıtlar ‘braket’ olarak adlandırılır. Dişlerin üzerlerine yapıştırılır ve tedavi sonunda çıkartılırlar. Metal olanlar en çok, şeffaf olanlar en az görünürken, dil tarafına yapıştırılanlar (lingual) hiç görünmezler. Sabit aygıtlar kullanılarak dişler her vakada mümkün olan en ideal şekilde düzeltilirler. Şeffaf plaklar takılıp çıkartılabilirler ve takıldıklarında fark edilmezler. Sadece dişleri parlatırlar. Şeffaf plaklar kullanılarak dişler basit vakalarda ideal şekilde düzeltilirler. Uzun ve başlangıçta zorlukları olan ortodontik tedavi sonunda, tedavinin artıları eksilerinden kat kat fazladır. Ortodontik tedaviler ağız-diş sağlığımızı ve estetiğimizi optimum düzeylere çıkartırlar. Sağlıklı ve estetik bir ağız-diş yapısı prezentabl olmakta çok etkilidir. Hayatlarımızın kişisel, sosyal ve mesleki yönlerine gayet olumlu katkılarda bulunur.

Dr. Hakan Dönmez’in “Diş Dostu Derneği” sitesinde yayınlanan yazısı…

http://www.disdostu.org/arsiv/DISDOSTUdissaglik.pdf

Diş problemleriniz ile ilgili tüm sorularınız için lütfen bizi hemen arayın.

0 (212) 219 63 61

Yasal Uyarı: Sitede yayınlanan makaleler, videolar, görseller, grafikler ve diğer materyaller özgündür ve tüm hakları www.hakandonmez.com'a aittir. İçerikler kaynak gösterilmeden yayınlanamaz, ancak alıntılanan makale aktif link verilerek kullanılabilir. Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince içeriklerin izinsiz kullanılması kesinlikle yasaktır.
Şefaf Plaklarla Ameliyatsız Yüz Estetiği
Koruyucu ve önleyici ortodonti nedir?
Ortodonti Tedavi Aşamaları
Çarpık, yamuk diş tedavisi ile dişler nasıl düzeltilir?
Ortodontik Tedavi için Diş Çekimi
Çocuklarda erken süt dişi kayıpları ve yer tutucular