Diş teli çürüklere yol açar mı?

Diş telleri ve braketler sanılanın aksine diş çürüklerine yol açmaz. Bu ortodonti tedavisine başlayacak hastaların en merak ettiği sorulardan biridir. Eğer ağız hijyenine dikkat edilmezse teller ağızda uzun süre kaldığından diş çürüklerine sebep olabilir. Bu sabit diş telleri için geçerlidir. Hareketli ortodontik tedavi için böyle bir sorun yoktur. Apareyler çıkarılabildiği için rahatlıkla temizlenebilir.

Sabit ortodonti tedavisi sırasında teller dişlere herhangi bir zarar vermez ve çürütmez. Ama tedaviye başlandığında ve sonrasında ağız bakımı iyi yapılmazsa dişlerde çürüme başlayabilir. Çünkü diş telleri ve braketler, yenen yemek sonrasında biriken yiyecekler sayesinde bakterilerin oluşumuna zemin hazırlar. Tellerin arasına kaçan yiyecek artıkları çok iyi temizlenmelidir. Dişler her yemekten sonra, sabah, öğlen ve akşam fırçalanmazsa yiyeceklerin biriktiği yerlerde çürükler meydana gelir.

Ağız hijyenine normalde diş teli olmayan bir ağıza göre 2 kat daha fazla önem verilmelidir. Gerekli bakım ve hijyen sağlanmalıdır. Bu hususlara dikkat edildiğinde diş teli ve braketler kimyasal veya mekanik olarak dişlere bir zarar vermemektedir.

Diş telleri zararlı mıdır?

Diş telleri ortodontik tedavinin bir parçasıdır. Hasta gerekli önemi verir ve doktorunun verdiği kullanma talimatlarına uyarsa hiçbir problemle karşılaşmaz. Aksine tedaviyi gerçekleştiren ve hastaları güzel, estetik ve sağlıklı dişlere kavuşturacak ortodontinin en önemli parçasıdır. Diş telleri takılmadan önce dişlerde varsa çürükler giderilir, ağız en sağlıklı haline getirilir ve sonrasında uygun duruma gelen ağızda diş telleri ve braketleri takma işlemi başlar. Sağlıklı dişlere takılan tellerden sonra, dişlerde çürük oluşmaması için ağız hijyenine özen göstermek gerekir.

Braketler söküldüğünde dişlerde çürük ve leke olur mu?

Ortodonti tedavisi sırasında diş tellerinin temizliğine yeterince dikkat edilirse, teller ve braketler çıkarıldıktan sonra çürük oluşma riski olmayacaktır. Leke dediğimiz şey ise; hastanın tedavi sırasında diş telleri varken gerekli ağız bakımını yapmadığında ve yediklerine dikkat etmediğinde oluşabilir. Diş telleri hiç bir şekilde leke bırakmaz.

Braketler dişlere yapıştırılmadan önce dişlerin yüzeyi temizlenir ve yapıştırma işlemi yapılır. Bu işlemden sonra hasta braketlerin etrafını fırçalamalı ve temiz tutmalıdır. Diş teli tedavisi sırasında boyalı ve asitli içecekler tüketilmemelidir. Bunlara dikkat edilmez ise dişlerde braket etrafındaki diş yüzeyinde renklenme olabilir. Bunun sonucunda dişlerde çürüme başlar. Genelde diş telleri çıktığında çürükler ve renklenme ile karşılaşıldığında bunun tellerden kaynaklandığı düşünülür. Ama durum böyle değildir. Ağız bakımı iyi yapılmadığı için dişlerde çürük oluşur. Braketler çıktığında braketlerin altında çürük olmaz.

Diş teli tedavisi gören hastalar diş fırçalamaya 2 kat önem göstermeli ve zaman harcamalıdır. Sadece diş fırçalama da tek başına çürüklere karşı yeterli değildir.

Diş telleri varken dişlerde çürüklere yol açmamak için neler yapılmalıdır?

Ortodonti tedavisi gören ve sabit diş teli takan hastalar çürüklere karşı şunları kullanmalıdır.

  • Yumuşak uçlu bir diş fırçası (ortodontik diş fırçaları)
  • Arayüz fırçaları
  • Diş ipi
  • Ağız gargarası
  • Ağız duşu
  • DİŞ FIRÇALAMA

  • DİŞ ARAYÜZ FIRÇASI

  • DİŞ İPİ

  • AĞIZ DUŞU

Bunların hepsini bir arada kullanmak gereklidir. Her yemekten sonra mutlaka dişler fırçalanmalı ve yiyecek artıklarının diş telleri üzerinde kalmamasını sağlayacak kadar sürede fırçalama yapılmalıdır. Daha sonra ağız çalkalandıktan sonra arayüz fırçası kullanılmalıdır. Arayüz fırçası gece yatmadan önce diş macunu olmadan kullanılır. Tekrar ağız çalkalanır. Diş ipini de günde bir kez kullanmak gereklidir. Diş telleri için üretilmiş bir ucu sertleştirilmiş diş ipleri mevcuttur. Alternatif olarak ağız duşu kullanılabilir. Ağız duşu basınçlı su püskürterek, diş telleri ve braketlerin arasına ulaşabilir. Ağız gargarası ise yardımcı olarak kullanılabilir, asla fırçalamanın yerine geçmez. Periyodik olarak diş taşı temizliği yaptırmakta çürüklerin önüne geçmede yardımcı olabilir.

Yasal Uyarı: Sitede yayınlanan makaleler, videolar, görseller, grafikler ve diğer materyaller özgündür ve tüm hakları www.hakandonmez.com'a aittir. İçerikler kaynak gösterilmeden yayınlanamaz, ancak alıntılanan makale aktif link verilerek kullanılabilir. Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince içeriklerin izinsiz kullanılması kesinlikle yasaktır.
Şefaf Plaklarla Ameliyatsız Yüz Estetiği
Koruyucu ve önleyici ortodonti nedir?
Ortodonti Tedavi Aşamaları
Çarpık, yamuk diş tedavisi ile dişler nasıl düzeltilir?
Ortodontik Tedavi için Diş Çekimi
Çocuklarda erken süt dişi kayıpları ve yer tutucular