Ortodonti nedir sorusuna, dişlerdeki ve çenelerdeki yanlış konumlanmaları düzelten diş hekimliği dalıdır diyebiliriz. Çarpık dişleri ve birbirine uyum sağlamayan dişleri temiz tutmak daha zor olduğundan, bu dişler erken diş çürümeleri ya da diş eti hastalıkları nedeniyle kaybedilme riskiyle karşı karşıyadır. Aynı zamanda çiğneme kasları üzerine uygulanabilecek fazladan baskı baş ağrısına, TMD (çene eklemi bozuklukları) sendromuna ve dolayısıyla da boyun, omuz ve sırt ağrılarına neden olabilir. Çarpık ya da doğru konumlanmamış dişler aynı zamanda görünüşü bozarak estetik olarak da sorun yaratırlar.
Ortodontik tedavi, daha sağlıklı bir ağız ve daha hoş bir görünüm kazandırmanın yanı sıra, dişlerin bir ömür boyu sağlam kalabilmesine yardımcı olur.
Ortodonti alanında çalışan uzman diş hekimine ortodonti uzmanı ya da ortodontist denir. Ortodonti uzmanları 5 yıllık standart diş hekimliği eğitimlerinin ardından 4-6 yıl daha özel olarak uzmanlık alanları üzerinde eğitim görmeye devam ederler.
ORTODONTİK TEDAVİYE İHTİYACIM OLUP OLMADIĞINI NASIL ANLARIM?
Şeffaf Düzeltici Plaklar (şeffaf apareyler)
Bu bir braketsiz tedavi yöntemidir. Yetişkinler için braketlere alternatif olarak geliştirilmiş bu yöntem, her geçen gün daha çok ortodonti uzmanı tarafından dişlerin konumunu düzeltmek için kullanılmaktadır. Metal tellerin ve braketlerin kullanılmadığı şeffaf düzeltici plaklar, yemek yemeden, dişleri fırçalamadan ve diş ipi kullanmadan önce çıkarılabilir ve sonra yeniden takılabilir.
Çene Genişletici
Üst ve alt dişlere birlikte uygulanır ve çene kapanışının doğru şekilde gerçekleşmesini sağlar. Hareketli fonksiyonel aygıt olarak da adlandırılır. Genellikle alt çenenin normalden geride konumlandığı vakalarda kullanılırlar. Çene eklemi bozukluklarının (TMD) tedavisinde kullanılan tipine ise splint adı verilir.
Üst çenenin normalden geride, alt çenenin normalden önde olduğu durumlarda kullanılan bir çene ortopedisi aygıtıdır. Alına ve çeneye oturduğu için yüz maskesi olarak adlandırılmıştır. İstenildiğinde çıkartılıp takılabilir. Kalıcı olarak çene konumu düzeltimi yapabilmesi için genellikle 10 yaşından önce kullanılmalıdır. Doğru bir teşhis ve tedavi planıyla ve iyi bir hasta işbirliğiyle ortognatik cerrahi tedavisine duyulabilecek ihtiyaç ortadan kaldırılabilir.
Yer Tutucular
Süt dişleri zamanından önce kaybedilmişse, kalıcı diş yerine gelinceye kadar boşluğu sabit tutmak için yer tutucular kullanılır. Sabit ve çıkarılabilir çeşitleri mevcuttur.
Kötü Alışkanlık Kırıcılar
Bu apareyler parmak emme ya da bebeklik yutkunması gibi zararlı alışkanlıkların tedavisi için uygulanırlar. Sabit ve çıkarılabilir çeşitleri mevcuttur.
Dişlere uygulanan bu apareyler, ortodontik tedavi tamamlandıktan sonra dişlerin yeni konumunu koruyarak, tekrar eski konumlarına dönmesini engellerler. Sabit ve çıkarılabilir çeşitleri mevcuttur.