Ortodontik tedavi için diş çekilebilir mi?

Ortodontik tedavi sırasında gerek görülürse diş çekimi yapılabilir. Bunu belirlemek için mutlaka bir uzman hekimin veya ortodontistin sizi muayene etmesi ve buna göre bir karar vermesi gerekir. Eğer uzman ellerde bu karar veriliyorsa bir zarar görmezsiniz, aksine sizin ortodonti tedavinizin devamı açısından yararlı olacaktır. Ortodontik tedavilerde diş çekimi, önemli yer kazanma yollarından biridir. Bu yöntem komşu dişlerin bu bölgeye hareketini engellemek ve istenmeyen diş hareketlerini sonlandırmak için yapılır. Diş çekimini takiben hemen ortodontik tedaviye başlanması gerekir. Bazı durumlarda ise tedaviye hemen başlamak gerekli olmayabilir. Yine en sağlıklı cevabı size, diş hekiminiz verecektir.

Ortodontik tedavi için diş çektirmenin zararı var mıdır?

Uzman hekim tarafından doğru hastalarda uygulandığında herhangi bir zararı yoktur. Ortodontik tedavi süresini, masraflarını ve hastaların zaman kaybını azaltmaktadır. Süt dişlerinin çekimi, sürekli dişlerin istenilen şekilde sürmesi için yön verir. Dişlerin pozisyonunu düzeltir. Sürekli dişlerde yapılacak çekim ise; çenedeki yer darlığını giderir ve ortodonti tedavisinin sağlıklı devam etmesini sağlar.Tedavi sonunda çekilen yerlerde boşluk kalmayacak ve dişleriniz ideal biçimde dizilmiş olacaktır. Dünyada ortodontik tedavi için %30-40 arası diş çekimi yapılmaktadır. Ortodontik tedavide ilk amaç çekimsiz tedavi yöntemleri denemektir. Ancak ihtiyaç duyulduğunda diş çekimi yapılmalıdır.

Ortodontik tedavide neden çekim yapılır?

  • Çenede yer darlığını gidermek, diş kavsi üzerinde yer kazanmak amacıyla
  • Çenedeki dişlerin dizilişlerindeki bozukluğu, ön arka ve dik yöndeki ilişkiyi düzeltmek amacıyla
  • İskeletsel yapının normal sınırlarına getirilmesi amacıyla

ortodontistiniz diş çekimini önerebilir.

Diş çekimi kararı hangi ölçümlemelere göre verilir?

Hastanın dişlerindeki çapraşıklık miktarına, dişlerden alınan ölçüye, hastanın profiline, hastanın yüz yapısı ve kemik yaşına, röntgen analizlerine bakılmaktadır. Diş çekimi kararının sağlıklı verilebilmesi için, yer darlığının mümkün olduğu kadar tam ölçülmesinde sadece model analizi yetmemektedir. Model analizi sonucu, uzak röntgen resmi analizi sonucu ile birleştirilerek çekim kararı verilmelidir. Doğru teşhis ve doğru tanıyı uzman bir ortodontist yapmalıdır.

Ortodonti tedavisi için diş çekilirse boşluk kalır mı?

Ortodonti tedavisine başlamadan önce çekilen dişlerin yerinde kalan boşluklar ortodonti tedaviniz bittikten sonra kesinlikle kalmaz. Çekilen boşuklara diğer dişler diş telleri yardımıyla hareket ettirilerek boşluklara kaydırılır. Çene kemiğinde adeta yüzdürülen diş harekete geçerek yerleşeceği yeni yerine doğru ilerler. Dişin diğer tarafında kalan boşluk ise yeni kemik oluşumuyla dolar ve diş doğru konumlandığı yere geçmiş olur. Hastanın estetik görünümü ve ağız sağlığı en iyi şekilde sonuçlandırılır.

Yetişkinlerde sürekli dişlerde neden diş çekimi yapılır?

Yetişkinlerde ortodontik tedaviye başlamadan önce, hekiminiz uygun görürse diş çekimi yapılabilir. Diş çekimi, dişlerin düzgün sıralanması için yer kazanmak adına yapılır. Örneğin; yirmi yaş dişleri veya herhangi bir dişiniz gömük kalmış ise, çenede aşırı yer sıkışıklığına bağlı çapraşıklık varsa, çürük ya da ağrı yapıyorsa, bazı sürekli dişler ve çürük olmayan dişler için de diş hekiminiz çekim yapabilir. Hastalar genelde sağlam diş haricinde çürük bir dişin bile çekileceğini duyunca kimse çektirmeye yanaşmamaktadır. Fakat dişlerinizin kalıcı bir şekilde düzgün sıralanması için çenede yeterli yer yok ise diş çekimi yapılmadığı zaman dişler düzelsede tekrar bozulacaktır. Ortodonti tedavinizin kalıcılığını ve sonucunu da olumsuz etkileyecektir. Halbuki bu durumda bir dişin bile çekilmesi size kazanç olarak geri dönecektir. Uzun vadede çok sağlıklı ve düzgün sıralanmış dişlere kavuşulacaktır. Hiçbir şekilde tedavi bitiminde boşluk kalmayacaktır. Unutulmamalıdır ki; her vakada diş çekimi gerekmemektedir. Mutlaka her diş çok önemlidir, diş hekiminiz size en sağlıklı şekilde çekim yapıp yapmama konusunda size uzmanlığını aktaracaktır.

Çocuklarda sürekli dişlerde seri çekim neden yapılır?

Seri çekim, koruyucu amaçlı ortodontik bir uygulamadır. En önemli nokta ise hastaya seri çekim için doğru tanı koyabilmektir. Seri çekim, karışık dişlenme döneminde gerçek yer darlığı gösteren ve ileride çekimli bir ortodontik tedavi göreceği belirlenen bireylerde uygulanan bir tedavi yöntemdir. Fakat tek başına bir ortodontik tedavi yöntemi değildir. Ağızdaki mevcut bozukluğun şiddetini azaltılmasına ve ileride oluşabilecek ortodontik tedavinin kolaylaşmasına, süresinin kısalmasına yardımcı olacak bir uygulamadır.

Bu uygulamanın ana amacı, süt dişlerinden belirli bir sıra içinde çekim yapmak suretiyle, sürekli dişlerin yerlerini sürmesinin sağlanması ve bu şekilde potansiyel yer sorununun ortadan kaldırılması ve dişlerin kendiliğinden dizilmesidir. Bu yöntemle, bireyin ileride şiddetli bir çapraşıklıkla karşılaşması önlenmektedir. Yani mümkün olduğu kadar hiçbir ortodontik aygıt kullanmadan kendiliğinden bir iyileşme sağlamaktadır.

Diş kavsi üzerinde yer kazanmak amacıyla yapılan bu seri çekim uygulamalarında dikkat edilmesi gereken durumlar vardır. Bunlara dikkat edilmez ise; tekrarlama, gıda sıkışması, boşlukların kontrolsüz şekilde kapanması gibi olumsuz sonuçlar doğabilir.

Seri çekim yapılacak ise şunlara dikkat edilmelidir:

  • Yapılan diş çekimi simetrik olmalıdır
  • Ağızda alt ve üst çenedeki dişlerin çekimleri birlikte yapılmalıdır
  • Tedavi bittikten sonra, çekim yapılan yerlerin boşlukları tamamen kapatılmalıdır

Ortodontik önleyici tedavide uygulanan ortodontik seri çekim

Seri çekim; önleyici ortodontik tedavi uygulamalarından biridir. Çocuklarda erken karışık dişlenme döneminde dişlerde görülen ya da tahmin edilen düzensizliklerin, süt veya sürekli dişlerin çekimi ile düzeltilip, sürekli dişler için rehberlik etmesidir. Ortodontik seri çekimin amacı; belirli süt dişlerinin zamanı geldiğinde çekilerek, arkasından gelen sürekli dişin de çekilmesi ile ağızdaki çapraşıklığın kendiliğinden düzelmesi sağlanmaktadır. İleride karşılaşılabilecek olan şiddetli çapraşıklıkları önlemektedir.

Ortodontik tedavide uygulanan seri çekim vakaları

Çocuklarda ortodontik tedavi ile ilgili tüm sorularınız için lütfen bizi hemen arayın.

Yasal Uyarı: Sitede yayınlanan makaleler, videolar, görseller, grafikler ve diğer materyaller özgündür ve tüm hakları www.hakandonmez.com'a aittir. İçerikler kaynak gösterilmeden yayınlanamaz, ancak alıntılanan makale aktif link verilerek kullanılabilir. Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince içeriklerin izinsiz kullanılması kesinlikle yasaktır.
Şefaf Plaklarla Ameliyatsız Yüz Estetiği
Koruyucu ve önleyici ortodonti nedir?
Ortodonti Tedavi Aşamaları
Çarpık, yamuk diş tedavisi ile dişler nasıl düzeltilir?
Ortodontik Tedavi için Diş Çekimi
Çocuklarda erken süt dişi kayıpları ve yer tutucular