Çene eklemi yani temporomandibular eklem rahatsızlıklarının tanısı ve tedavisi için mutlaka bir hekime muayene olmakta fayda vardır. Bir insan hayatının bir döneminde çene ekleminde (temporomandibular) bir rahatsızlık yaşamaktadır. Çene eklem bozuklukları, alt ve üst çeneyi birbirine bağlayan eklem ve kasların doğru çalışmamasından kaynaklanır. Çene eklemi bozukluğunun en bilinen belirtisi çene ekleminde ve çiğneme kaslarında hissedilen ağrı ve kıtırtıdır.

ÇENE EKLEMİ (TMJ) PROBLEMLERİNDE UYGULANAN TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Çene eklemi tedavisinde öncelikle ameliyatsız tedaviler denenmelidir. Öncelikle yumuşak gıdalar tüketilmeli, eklem istirahati denenmeli, ağrı ve kas spazmlarını azaltmak için ilaç ve fizik tedavi uygulanmalıdır. Bu yöntemler denendiği halde şikayetler geçmiyorsa bir çene cerrahına muayene olmak gerekir.

Diş hekimine başvurduğunuzda, sizi muayene ettikten sonra hastalığın durumuna bağlı olarak tedavi için hekiminiz gece plakları veya splint (ısırma plağı) adı verilen apareyler kullanabilir. Semptomlarınız diş sıkma ve gıcırdatmadan (bruksizm) kaynaklanıyorsa, ağız ölçünüz alınarak size özel yapılan bu splint (gece plağı) geceleri üst dişlere takılarak sürtünme ve baskı azaltılabilir. Bir diğer yöntem ise kas ve eklem içine yapılan enjeksiyonlardır. Bu yöntem de kaslarda rahatlama sağlayabilir. Bu tedaviler başarısız olmuşsa çene cerrahisi yöntemine başvurulabilir.

3-6 ay içinde ameliyatsız tedavi ile semptomları gerilemeyen hastalarda cerrahi müdahale gerekebilir. Çene eklemi rahatsızlıklarında hastaların sadece %5’inde cerrahi müdahale yapılır. Daha çok genç ve orta yaşlarda ortaya çıkar. Kadınlarda görülme oranı daha yüksektir.

Facebook sayfamızı beğenin, Dr. Hakan Dönmez sorularınızı yanıtlasın.

ÇENE EKLEMİ (TEMPOROMANDİBULAR) RAHATSIZLIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Çene eklemi (Temporomandibular Joint Disorder) rahatsızlığının belirtileri genelde

  • Ağzın tam açılamaması ve ağızda kayma
  • Yemek yeme esnasında çene ekleminde ağrı ve ses
  • Baş ve kulak ağrısı
  • Kilitlenen veya takılan çene
  • Çene hareketlerinde değişiklik ve çene kaslarında hassasiyet
  • Daha ileri vakalarda da yemek yeme haricinde konuşurken bile eklem ağrısının oluşması ve ağız hareketlerini yapamama gibi belirtilerle kendini gösterir.

ÇENE EKLEMİ (TEMPOROMANDİBULAR) RAHATSIZLIĞINA YOL AÇAN SEBEPLER NELERDİR?

  • Sürekli dişleri sıkmak ve geceleri dişleri gıcırdatma (bruksizm)
  • Duruş bozuklukları, uzun süre başın ve omuzların önde olduğu pozisyonlar
  • Çenenin kapanış bozuklukları, eksik bir diş, yüksek dolgu
  • Diş hastalıkları ve tek taraflı çiğneme
  • Stres, üzüntü
  • Bir kaza sonucu oluşan çene kırıkları ve baş, boyun ve çene travmaları
  • Tırnak yeme, esneme, sakız çiğneme, sürekli ağızdan nefes alıp verme, uzun süre telefonla konuşma
  • Doğuştan gelen bozukluklar
  • Ender olsa da bazen tümör, enfeksiyon ve iltihaplı romatizma gibi hastalıkların belirtisi olabilir.

Ayırıcı tanı ve tedavi için diş hekimlerine başvurulmalıdır.

Çene Ameliyatı (Ortognatik Cerrahi) ve Ortodonti Tedavisi: İki Tedavi Birden Neden ve Nasıl Yapılır?

Çene ameliyatı olmayı düşünenlerin, Dr. Hakan Dönmez ve Dr. Emre Hocaoğlu‘nun çene ameliyatları ve onlara eşlik eden ortodonti tedavileri hakkında derinlemesine bilgi verdikleri bu videoyu mutlaka izlemesi gerektiğini düşünüyoruz. Dr. Emre Hocaoğlu‘nun yaptığı alt çene, üst çene veya çift çene ameliyatları hakkında detaylı bilgi edineceğiniz bu videoda bahsedilen ameliyatlarla beraber yapılan ortodonti tedavileri hakkında da Dr. Hakan Dönmez açıklamalar yapıyor.

ÇENE AMELİYATI OLMAYI DÜŞÜNENLER, BU VİDEOYU MUTLAKA İZLEYİN!

Dr. Hakan Dönmez WhatsApp
Dr. Hakan Dönmez - Telefon Numarası
Yasal Uyarı: Sitede yayınlanan makaleler, videolar, görseller, grafikler ve diğer materyaller özgündür ve tüm hakları www.hakandonmez.com'a aittir. İçerikler kaynak gösterilmeden yayınlanamaz, ancak alıntılanan makale aktif link verilerek kullanılabilir. Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince içeriklerin izinsiz kullanılması kesinlikle yasaktır.
Şefaf Plaklarla Ameliyatsız Yüz Estetiği
Koruyucu ve önleyici ortodonti nedir?
Ortodonti Tedavi Aşamaları
Çarpık, yamuk diş tedavisi ile dişler nasıl düzeltilir?
Ortodontik Tedavi için Diş Çekimi
Çocuklarda erken süt dişi kayıpları ve yer tutucular