Braketler Takıldıktan Sonra Karşılaşılan Problemler

Ortodonti tedaviniz sırasında çok ciddi olmayan nadir de olsa birtakım problemlerle karşılaşılabilir. Bu problemleri ontodonti uzmanınızın size anlattığı bazı detaylarla bu problemlerin çoğunu evde kendiniz çözebilirsiniz. Çözemediğiniz durumlarda ise mutlaka ortodontistinize danışarak, muayenehanesini ziyaret etmeniz gerekebilir.

Braketlerle ilgili en sık karşılaşılan durumlar ve çözümleri şunlardır:

Braketin Yerinden Çıkması veya Kırılması

Braketlerin kırılması ya da yerinden çıkması genelde hastanın sert yiyecekler yemesinden kaynaklanır. Braketlerin üzerindeki yapıştırıcı da zamanla zayıflayıp braketin yerinden çıkmasına sebep olabilir. Braket dişinize yapıştığı yerden çıkmış fakat; ark teline bağlı duyursa, çıkarmak için zorlamayın. Bu durumlar size acı, ağrı gibi bir rahatsızlık vermiyorsa braket ağızda durabilir. Size rahatsızlık veren kısmını size verilen mumla (wax) üzerini kapatarak bekleyebilirsiniz. Yerinden çıkmış veya kopan braketiniz için ortodontistinizi arayarak bilgilendirmeli, tedavi sürenizi uzatmamak için yakın bir tarihe randevu almalısınız.

Bandın Çıkması veya Kopması

Öncelikle sert yiyeceklerden kaçınmak gereklidir. Buna rağmen azı dişlerine takılı olan band yerinden çıkıp sallanırsa birkaç gün içinde bu bandın yerine takılması gerekir. Takılmaz ise bandın yerleştirildiği aralık tekrar kapanabilir ve tedavi sürenizi olumsuz etkiler. Bu yüzden ortodontistinizi arayıp, birkaç gün içinde randevunuza gidip bandın tekrar yerine takılması için acele etmelisiniz.

Ark Telinin Kopması veya Batmaya Başlaması

Ark tellerinin uçları dişleri fırçalamayla yön değiştirebilir veya tedavi sırasında dişleriniz hareket edip yerlerine yerleştikçe teller uzun gelmeye başlayabilir. (Teller çelikten olduğu için kendiliğinden bir uzama genleşme söz konusu değildir) Bu tellerin uzun kalan uçları ise yumuşak dokularda batma yapabilir. Bu durumda silgili bir kalemin ucundaki silgi yardımı ile telin ucunu başka yöne ittirebilir ya da size verilen mum (wax) ile üzerini kapatabilirsiniz. Daha sonra ortodontistinizden randevu alıp bu artan tellerin ucunu kestirebilirsiniz.

Yumuşak Dokuda (ağız içi, dudak, yanak) Yara Oluşması

Ortodontik tedaviye ilk başlanoığı bir hafta, ağız tellere alışkın olmadığı için tellerin veya braketlerin değdiği yumuşak dokularda aft benzeri beyaz yaralar oluşabilir. Bu yaralar tellerin ağız içini aşındırması sonucu ince deride ağrı sızı oluşturabilir. Bu ince deri zamanla tellere alışır ve yaralarınız geçer. Bu zaman süresince tellerin değdiği yerlere yine mum yerleştirerek hafifletebilirsiniz. Bunun dışında tuzlu su ile gargara yapmakta rahatlatabilir. Eğer yaralarınızın geçmesi bir haftadan fazla sürerse ortodontistinize danışınız.

Ark Telinin Tüpün İçinden Çıkması

Arkada bulunan azı dişlerini çevreleyen bandın üzerinde dar bir tüp vardır ve bu tüpün içinden geçen ark teli bulunur. Bu tel genelde yenmemesi gereken sert yiyecekler sonucu yerinden çıkabilir. Bu teli kendiniz temiz bir cımbız yardımıyla tekrar tüpün içine yerleştirebilirsiniz. Eğer yerleştiremiyorsanız ortodontistinizden bir randevu alıp yaptırabilirsiniz.

Braketin Çevresine Takılan Telin Ucunun Ayrılması

Ortodonti tedavisi sırasında çeşitli apareyler kullanılır. Bazı durumlarda braketin etrafına teli braketlere bağlamak amacıyla tel sarılır. Bu tel sert yiyecekler yendiğinde veya fırçalama esnasında yerinden çıkabilir. Silgili bir kalemin ucundaki yumuşak silgi ile ittirilebilir veya bir mum parçası ile batan yerin üzeri kaplanabilir. Eğer kendi başınıza yapamıyorsanız, ortodontistinizden yardım alabilirsiniz.

Braketin Çevresine Takılan Lastiğin Çıkması

Braketin çevresindeki lastikler herhangi bir sebeple çıkabilir. Bu lastikler çıktığında ya da kaybolduğunda ortodontistinizi arayıp bilgilendirin ve randevu alın.

Yasal Uyarı: Sitede yayınlanan makaleler, videolar, görseller, grafikler ve diğer materyaller özgündür ve tüm hakları www.hakandonmez.com'a aittir. İçerikler kaynak gösterilmeden yayınlanamaz, ancak alıntılanan makale aktif link verilerek kullanılabilir. Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince içeriklerin izinsiz kullanılması kesinlikle yasaktır.
Şefaf Plaklarla Ameliyatsız Yüz Estetiği
Koruyucu ve önleyici ortodonti nedir?
Ortodonti Tedavi Aşamaları
Çarpık, yamuk diş tedavisi ile dişler nasıl düzeltilir?
Ortodontik Tedavi için Diş Çekimi
Çocuklarda erken süt dişi kayıpları ve yer tutucular