Ortodonti hakkında doğru bilinen yanlışlar

Günümüzde birçok kişi ağız ve diş sağlığına gereken önemi vermemekte, ekonomik şartlar ya da bilgi eksikliği yüzünden diş hekimlerine gitmemektedir. Dolayısıyla bireyler ortodonti hakkında da kulaktan dolma yanlış bilgilere sahip olmaktadır. Biz de “ortodonti hakkında” toplumda bilinen bazı yanlışları sizin için derledik ve doğru cevaplarını sizlerle paylaştık. Bu bilgiler doğrultusunda ortodonti hakkında yanlış bildiğiniz konuların doğrusunu öğrenerek, daha sonra telafisi zor olacak hatalardan da dönmüş olursunuz. Diş sağlığınızın korunması açısından erken tanı çok önemlidir. Bu nedenle yılda en az iki kez diş hekiminize muayene olmanız gerekir.

Ortodonti hakkında yanlış bildiklerinizin doğrusunu öğrenmek istiyorsanız yazımıza bir göz atın.

Daha fazlası ve burada olmayan sorularınız için Dr. Hakan Dönmez Kliniği’ni arayabilirsiniz.

Yetişkinlerde ortodontik tedavi

Yetişkinlerde ortodontik tedavi her yaşta yapılabilir.

Ortodontik tedavi günümüzde her yaşta yapılmaktadır. Teknolojinin gelişmesi ve tedavi olanaklarının artması da ortodontik tedavinin yalnızca küçük yaşlarda uygulanan bir tedavi olmaktan çıkmasına yardımcı olmuştur. Ortodontik tedavi yöntemlerinde yetişkinler için uygulanan tedavi çeşitleri, günümüzde oldukça yaygınlaşmıştır ve birçok seçenek içerir. Çocuklarda da yetişkinlerde de sıkça rastlanan diş çapraşıklıkları her yaşta – dişleri saran diş eti ve kemik dokusu sağlıklıysa 80’li yaşlarda bile – başarıyla tedavi edilebilir.

Detaylı bilgi için  Yetişkinlerde Ortodontik Tedavi

Ortodonti Tedavisi Fiyatları

Ortodonti tedavisi diğer estetik müdahalelerin fiyatlarıyla karşılaştırıldığında gayet ekonomiktir.

Ortodonti tedavisi düzeltici bir tedavi, yani kişinin gerçek dişlerini uygun ve sağlıklı bir duruma geri döndürme işlemi olduğu için tedavi fiyatı protez dişlerin veya diğer estetik müdahalelerin fiyatlarıyla karşılaştırıldığında gayet ekonomiktir.

Ortodonti tedavisi fiyatları her hasta için farklılık gösterir. Hastanın ihtiyacına göre kullanılan malzeme ve ortodontik tedavinin ne kadar sürdüğü fiyatı etkileyen faktörlerdir. Ortodonti tedavisi fiyatı, tedavi süresinin uzun olmasından dolayı uygun ödeme planlarıyla bütçenize anlık bir yük getirmez ve orta-uzun vadede ödenebilir.

Ortodontik tedavinin ağızdaki dişlerin doğal yerleşimini sağlaması ileride oluşacak diş ve ağız problemlerini en düşük düzeye çekmekte yardımcı olacağını düşünürsek, fiyatına göre sağlığınız için çok iyi bir yatırım olduğunu söyleyebiliriz.

Detaylı bilgi için  Ortodonti Tedavisi Fiyatları

Ortodonti tedavisi ortodontist tarafından yapılmalıdır.

Ortodonti tedavisi uzmanlık gerektiren bir diş hekimliği dalıdır. Mutlaka ortodontist tarafından yapılmalıdır.

Ortodonti tedavisi uzmanlık gerektiren bir diş hekimliği dalıdır. Ortodonti alanında çalışan uzman diş hekimine ortodonti uzmanı ya da ortodontist denir. Ortodonti uzmanları uzun yıllar boyunca edindikleri tıbbi bilgiler ve takip ettikleri teknolojik gelişmeler sonucu edindikleri değerli tecrübeleri ışığında, size en güzel ve en sağlıklı gülüşü verebilmeye gayret ederler. Beş yıllık diş hekimliği fakültesinden mezun olduktan sonra, ortodonti uzmanları fazladan 4-6 yıl daha sadece ortodonti üzerine eğitim görürler. Ancak bu eğitim de başarıyla tamamlandıktan sonra “ortodonti uzmanı” olarak anılmaya hak kazanırlar.

Ortodontik tedavi, dişlerdeki çapraşıklıkların ve çenedeki düzensizliklerin iyileştirilmesini sağlar. İdeal bir ağız yapısında alt dişlerin kutu gibi olduğunu düşünürsek, üst dişlerin de kutunun kapağı gibi olması gerekmektedir. Ortodontik tedavi, dişlerin çene kemiği içinde hareket ederek, dişleri kesmeye ya da kaplama yapmaya gerek kalmadan, doğal haliyle düzeltilmesini sağlar.

Ortodonti uzmanları, kendilerini dişlerinizin ve çene yapınızın uyum içerisinde çalışmasını, böylece en iyi şekilde konuşabilmenizi, yemek yiyebilmenizi sağlamaya adamışlardır. Bir ortodonti uzmanının size kazandırabileceği şeyler elbette ki bununla sınırlı değildir. Ortodontik tedavi sonrası dişleriniz ve çene yapınız eskisinden çok daha güzel görünecektir.

Detaylı bilgi için  Neden Ortodonti Uzmanına Görünmelisiniz?

Ortodontik Tedavi Ne Kadar Sürer?

Ortodontik tedavi teknolojinin bugün geldiği noktada yarattığı yepyeni olanaklar, iyi bir ortodontik tedaviyi kısa bir sürede tamamlamaya yardımcı olmaya başladı.

“Daha önceki yıllarda ortodontik tedavi uzun süreler boyunca sürebilir” denebilirdi, ancak teknolojinin bugün geldiği noktada yarattığı yepyeni olanaklar, iyi bir ortodontik tedaviyi kısa bir sürede tamamlamaya yardımcı olmaya başladı. Üstelik kişiselleştirilebilme imkanı sunan braketler ve şeffaf düzeltici plaklar, hastaların tedavi süresince daha az rahatsızlık hissetmesini de sağlayarak tedavi sürecini kolaylaştırdı.

Şu hususlara dikkat edildiğinde tedavi süreniz kısalmış olacaktır.

    • Ortodontik tedavi süresi hastadan hastaya, ortodontik problemin türü ve şiddetine göre farklılık gösterir.
    • Ortodonti uzmanı, dişleri ve çeneyi düzeltmek için uzun yıllar boyu aldığı eğitim ve birikimden gelen uzmanlığının ışığında, ortodontik teşhis, tedavi planı ve mekaniklerini hastaya sunar.
    • Hasta, dişlerin ve çenenin doğru konumlanabilmesi ve tedavinin hedeflenen sürede başarılı olabilmesi için ortodonti uzmanının verdiği talimatları harfiyen uygulamalıdır.
    • Hastanın kendisi ve ailesi, ortodonti uzmanının uygun gördüğü tedavi planı ve tedavi süresince verdiği talimatların uygulanması adına olumlu bir tutum içerisinde olmalı ve takım çalışması bilinciyle hareket etmelidir.

Detaylı bilgi için  Ortodontik Tedavi Ne Kadar Sürer?

dis-temizligi-firca

Ağız hijyenine gerekli önem verildiğinde diş telleri dişlere herhangi bir zarar vermez ve çürütmez.

Diş telleri ve braketler sanılanın aksine diş çürüklerine yol açmaz. Bu ortodonti tedavisine başlayacak hastaların en merak ettiği sorulardan biridir. Eğer ağız hijyenine dikkat edilmezse teller ağızda uzun süre kaldığından diş çürüklerine sebep olabilir. Bu sabit diş telleri için geçerlidir. Hareketli ortodontik tedavi yani şeffaf düzeltici plaklar için böyle bir sorun yoktur. Apareyler çıkarılabildiği için rahatlıkla temizlenebilir. Diş telleri dişlere herhangi bir zarar vermez ve çürütmez. Ama tedaviye başlandığında ve sonrasında ağız bakımı iyi yapılmazsa dişlerde çürüme başlayabilir. Çünkü diş telleri ve braketler, yenen yemek sonrasında biriken yiyecekler sayesinde bakterilerin oluşumuna zemin hazırlar. Tellerin arasına kaçan yiyecek artıkları çok iyi temizlenmelidir. Dişler her yemekten sonra, sabah, öğlen ve akşam fırçalanmazsa yiyeceklerin biriktiği yerlerde çürükler meydana gelir.

Ağız hijyenine normalde diş teli olmayan bir ağıza göre 2 kat daha fazla önem verilmelidir. Gerekli bakım ve hijyen sağlanmalıdır. Bu hususlara dikkat edildiğinde diş teli ve braketler kimyasal veya mekanik olarak dişlere bir zarar vermemektedir.

Detaylı bilgi için  Diş teli çürüklere yol açar mı?

ortodontide-disler-nasil-hareket-eder-2

Ortodonti tedavisi bilindiği kadar ağrıya sebep olmaz, sadece ilk hafta alışma sürecinde bir baskı hissedilir.

Ortodonti tedavisi sırasında dişlere çok hafif basınçlar uygulanır, duyulan ağrı ancak ilk diş telleri takıldığı ve alışma süresi olan ilk haftada çok hafif olmaktadır ve herhangi bir ilaç kullanmaya gerek yoktur kısa zaman sonra kendiliğinden geçmektedir.

Ortodontik tedavi sırasında dişlere fizyolojik bir kuvvet uygulanır. Yani dişlere zarar vermeyen sağlıklı kuvvetler uygulanır. Bu sağlıklı kuvvetler sayesinde dişlerin etrafındaki hücreler değişirler. Kemik yönünde kemik yıkıcı hücreler birikir. Hareketin aksi yönünde ise kemik yapıcı hücreler birikir. Yani bu hücreler birleşerek bir tarafta kemik yıkarlar, diğer tarafta ise kemik yaparlar. Bu sayede dişler hareket edebilirler. Ortodontik tedavi sırasında dişlerin sallanması gayet doğaldır. Çünkü dişler yer değiştirmeye başlamıştır.

Detaylı bilgi için  Ortodonti tedavisi sırasında dişler nasıl hareket eder?

ortodontik-seffaf-plak-tedavisi-telsiz-tedavi

Ortodontide sadece diş telleri değil, şeffaf görünmeyen plaklarla da tedavi yapılabilmektedir.

Ortodontik tedavi sadece diş telleri ile yapılmaz. Geleneksel tel tedavisi haricinde görünmeyen telsiz tedavi yani şeffaf plaklar ile de tedavi yapılmaktadır. Telsiz ortodonti olarak bilinen bu yöntem, halk arasında şeffaf diş teli olarak bilinen şeffaf plaklar, hastalara kolay ve estetik bir çözüm sağlar.

Detaylı bilgi için  Ortodontik Şeffaf Plak Tedavisi (Telsiz Tedavi)

Ortodontik Tedavi için Diş Çekimi

Ortodontik Tedavi için sadece gerekli olduğunda diş çekilmektedir.

Ortodontik tedavi sırasında mutlaka bir diş çekilmesi gerekiyor gibi bir durum yoktur sadece gerek görülürse diş çekimi yapılabilir. Bunu belirlemek için mutlaka bir uzman hekimin veya ortodontistin sizi muayene etmesi ve buna göre bir karar vermesi gerekir. Çoğu hastada tedavi diş çekimi yapmadan tamamlanmaktadır.

Detaylı bilgi için  Ortodontik tedavi için diş çekilebilir mi?

Ortodonti tedavisi yapıldıktan sonra pekiştirme tedavisi yapılmamışsa dişler eski yerlerine dönme eğiliminde olacaktır.

Ortodonti tedavisi yapıldıktan sonra pekiştirme tedavisi yapılmamışsa dişler eski yerlerine dönme eğiliminde olacaktır.

Ortodonti tedavisi sonrasında düzelen dişler, çoğunlukla ‘pekiştirme tedavisi’ yapılmaz ise eski haline dönebilir, konumları bozulabilir. Bu tedavinizin kötü yapıldığı anlamına gelmez. Sadece  tekrar eski haline dönmemesi için bir önlemdir. Ortodontik tedavi bittiğinde güzel bir diş yapısına sahip olarak tedavinizi bitirebilirsiniz fakat, dişlerden tel ve braketler çıkarıldıktan sonra dişleriniz bir süre sonra eski yerlerine dönmeye çalışacaktır. Pekiştirme apareyleri burada devreye girerek dişeti, kemik ve kasların yeni konumlarına alışıp, kemiklerin sertleşmesi için geçen sürede dişlerin yerlerinde sabit durmalarını sağlar. Bu apareyler kullanılmazsa dişler eski yerlerine geri döner ve ortodonti tedaviniz başarısız ve eksik yapılmış olur.

Detaylı bilgi için  Ortodonti tedavisinden sonra dişler eski haline döner mi?

Çocuklarda erken süt dişi kayıpları ve yer tutucular

Ortodonti tedavisi gerekiyorsa ağızda süt dişi varken başlayabilir.

Ortodontik tedavi çocuklarda süt dişleri varken yapılabilir. Anne babalar çocuklarını dişhekimlerine ya da ortodonti uzmanlarına geç götürebilmektedir. Bazı pratisyen dişhekimleri hastalarını ortodonti uzmanlarına, tüm sürekli dişlerin sürmesinin tamamlandığı 12 yaşında yönlendirmektedir. Bu da birçok fırsatın kaçırılmasına neden olabilmektedir.

Örneğin, orta-şiddetli derecede yer darlığı vakalarında, süt dişleri ve sürekli dişler birlikte mevcutken (karışık dişlenme dönemi) çene genişletmesi yapılarak dişlerin düzgün bir şekilde dizilebilmesi için yeterli yer sağlanabilir. Sağlıklı ve sürekli dişlerin çekilmeleri önlenebilir. Yine örnek olarak, alt çene normalden öndeyse ve belirgin bir hal almışsa, iskeletsel olarak erken yaşlarda düzeltme yapma şansı daha fazladır ve erişkin yaşlarda olabilecek muhtemel bir ortognatik cerrahi çene ameliyatı ile alt çenenin kesilip geriye alınması önlenmiş olabilir.

Erken süt dişi kaybında ise yer tutucu takılarak tedavi yapılmazsa ileride problem olur ve daha şiddetli ortodontik vakalara yol açar. Eğer süt dişeri varken gerekli olduğu halde ortodontik tedaviye başlanmazsa şunlarla karşılaşılabilecektir.

      • Ağızda eksilen süt dişlerinden kalan boşluklara diğer komşu dişler kayacağından dişlerde çapraşıklık oluşacaktır.
      • Çarpık ve yamuk dişler çürümeye elverişli olacaktır. Temizlenmesi zorlaşacaktır.
      • Eksik ve çarpık dişlerle çiğneme fonksiyonu bozulacaktır.
      • Yer tutucu ile tedavi edilmeyen dişlerde ileri yaşlarda estetik problemler ve bunun sonucunda psikolojik sorunlar oluşacaktır.
      • Daha fazla diş kaybına, diş eti rahatsızlıklarına ve ağız kokusuna sebep olacaktır.
      • İleri yaşlarda daha ciddi ortodontik problemlerin oluşmasına zemin oluşturacaktır.

Detaylı bilgi için  Çocuklarda Ortodontik Tedavi

Detaylı bilgi için  Çocuklarda erken süt dişi kayıpları ve yer tutucular

Diş Teli Takanlar Nelere Dikkat Etmeli?

Diş teli takanların yeme içmesinde kısıtlama yoktur. Sadece diş tellerine zarar verecek gıdalardan kaçınmak faydalı olacaktır.

Son zamanlarda kullanılan titanyum teller sayesinde yeme-içmede kısıtlama gibi bir durum yoktur. Sadece yapışkan, sakız gibi maddeler diş tellerine yapışarak yerinden çıkmasına ve oynamasına sebep olur.

Ağızdaki tellerin çok hassas olduğunu düşünürsek, özellikle yemek esnasında ısırma hareketi yapmamalı, sert bir meyve ya da yiyecek yememeli, yiyecekler mümkünse bölerek, keserek yenmelidir. Genellikle çatal-bıçak ile yenebilecek yemekler tercih edilmelidir. Dikkat edilmezse tellere zarar verir ve düşmesine sebep olabilirsiniz. Özellikle tellerin ilk takıldığı haftalarda çok yumuşak yiyecekler yenmelidir.

Detaylı bilgi için  Diş Teli Takanlar Nelere Dikkat Etmeli?

 Diş teli temizliği nasıl yapılır?

Diş teli takanlar normal bir insandan daha fazla ağız hijyenine dikkat etmeli ve dişlerini her gün fırçalamalıdır.

Diş teli kullanan hastalar her gün düzenli olarak dişlerini temizlemelidir. Temizlenmeyen dişlerde bakteriler braketlerin etrafına yerleşerek aralarında birikir ve diş taşlarının oluşmasına sebep olur. Diş taşları ise diş ve diş eti problemlerine davetiye çıkarır. Bu diş taşları ve plaklar oluştuktan sonra temizlenmesi daha da güçleşir. Ortodonti tedavisi görenler diş tellerine zarar vermemek için kesinlikle yumuşak uçlu, küçük başlı ve düz diş fırçası kullanmalıdır. Elektrikli (şarjlı) diş fırçaları da orta hızda kullanıldığında diş telleri için güvenlidir. Sadece fırçanın sert kısımlarının braketlere çarpmamasına dikkat edilmelidir. Günde en az 2-3 kez diş fırçalanması önerilmektedir. En azından sabah ve yatmadan önce yemeklerden sonra dişler fırçanmalıdır. Kullandığımız normal diş fırçamızın haricinde diş aralarına ulaşmak için diş arası (ara yüz fırçası) fırçalarıda kullanabiliriz.

Detaylı bilgi için  Diş teli temizliği nasıl yapılır?

Diş Teli Takmadan Dişler Kendiliğinden Düzelir Mi?

Herhangi bir müdahale olmadan çarpık, yamuk dişlerin kendiliğinden düzelmesi mümkün değildir.

Diş teli takmadan dişler kendiliğinden düzelmez. Çünkü herhangi bir müdahale olmadan çarpık, yamuk dişlerin kendiliğinden düzelmesi mümkün değildir. Bunun birçok nedeni vardır. Öncelikle kas ve kemik yapısının oturmuş bir konumu olduğundan düzelebilmesi için dışarıdan bir kuvvetin uygulanması gerekmektedir. Bu kuvvet ortodontik tedavi dediğimiz diş teli ile verilmez ise dişler de kıpırdamayacaktır. En azından gözle görülür bir düzelme olmayacaktır. Diş teli takmadan herhangi bir düzelme olmayacağına göre; çapraşıklık vakalarında diş teli uygulanması gerekir. Ortodonti uzmanları olarak hem dişlerin hareketini sağlayacak hem de onlara zarar vermeyecek kuvvetler uygulayarak, dişleri çene kemiği içinde hareket ettirerek, dişleri kesmeden, kaplama yapmadan dişleri düzeltebilirler.

Detaylı bilgi için  Diş Teli Takmadan Dişler Kendiliğinden Düzelir Mi?

Lingual Diş Teli

 Şeffaf plaklar çok ciddi çapraşıklık vakalarında ve çene düzeltmeleri gibi karmaşık tedaviler için tavsiye edilmemektedir.

Şeffaf plak üreticileri komplike vakalar için kullanılmaya başlandığını söylüyor olsalarda bazı ortodontistler, çene düzeltmeleri veya çok şiddetli çapraşıklıklar gibi karmaşık tedaviler için tavsiye etmemektedirler. Ortodonti uzmanına her gelen hasta şeffaf plak takabileceğini düşünerek gelmektedir. Fakat çapraşıklığın şiddeti ve bazı etkenleri göz önünde bulunarak sizi muayene edecek olan hekiminiz size en uygun tedaviyi zaten sizinle paylaşacaktır. Şeffaf plak takılamayacak durumlarda ise yine dışardan bakıldığında hiçbir şekilde görünmeyen ağız içinde dil tarafına takılan lingual diş telleri önerilebilir. Eğer görüntünüz sizin için çok önemliyse ve geleneksel diş tellerinin görünümünün sizi rahatsız edeceğini düşünüyorsanız lingual diş telleri sizin için çok uygundur. Mesleğiniz gereği sürekli insanların karşısında kalıyorsanız ve diş tellerinin görünmemesi sizi rahat hissetirecekse aynı şekilde lingual diş telleri sizin için en iyi çözümlerden biridir.

Detaylı bilgi için  Lingual Diş Teli

Ne Zaman Bir Ortodonti Uzmanına Görünmelisiniz?

 Yanlış konumlanmış dişler, estetik görünümü düzeltmek gibi birçok sorunda ortodontiye başvurulabilir.

Ortodontinin öncelikli amacı yanlış konumlanmış dişler ve çenelerin düzeltilmesini sağlamaktır, böylece hasta hem estetik olarak güzel görünen hem de doğru fonksiyon gösteren bir ağız yapısına kavuşmuş olacaktır. Bu yüzden sadece şiddetli diş çarpıklıklarında değil, aşağıdakilerden herhangi biri sizde varsa vakit kaybetmeden bir ortodonti uzmanına muayene olmanızı tavsiye ederiz.

    • Süt dişlerinin erken yaşta kaybedilmesi
    • Çiğneme ve ısırmada zorluk yaşanması
    • Ağızdan nefes alma
    • Parmak emme gibi kötü alışkanlıkların uzun süre devam ettirilmesi
    • Çapraşık dişler
    • Yer darlığı nedeniyle sıkışmış dişler
    • Üst çene darlığı
    • Alt çene ileriliği
    • Ön dişlerin ileri görünümü
    • Ön açık kapanış
    • Aşırı derin kapanış
    • Dişler arasında aşırı boşluklar
    • Yanak tarafından fırlayan dişler
    • Konuşma zorluğu
    • Damağa ya da yanak tarafına doğru ısırma
    • Yüz simetrisinde bozukluklar
    • Dudakları kapatma zorluğu
    • Dişleri sıkmak ya da gıcırdatmak

Detaylı bilgi için  Ne Zaman Bir Ortodonti Uzmanına Görünmelisiniz?

İmplant yaptıranlar diş teli takabilir mi?

İmplant yaptıranlar da diş teli takabilmektedir. İdeali önce ortodonti tedavisi sonra implant yaptırmaktır.

Daha evvel implant yaptıranlar sonrasında diş teli takabilir. Fakat ideal olan önce ortodontik tedavinin yapılmasıdır. Çünkü ortodontik tedavi ile tüm dişler kökleri dahil doğru yerlerine hareket ettirilmiş olur ve daha sonrasında hazırlanmış olan uygun çene kemiği boşluğuna implant uygulanabilir. Fakat bazen ortodontik tedaviye gerek yoksa, ya da hasta ortodontik tedavi istemezse (eğer zarar verilmeyecekse) ortodontik tedavi yapılmadan da uygulanabilir. İmplantı olan bir kişiye diş teli tedavisi yapılabilir ama her vakada ayırıcı tanıya göre sınırlı ve dikkatle uygulanması gerekir. Yapılabilir, fakat implanta komşu doğal dişlerin köklerinin sağlığına ve implantın çene kemiğiyle tam olarak bütünleşmemiş olma riskine karşın implantın kaybedilmemesine dikkat edilmelidir.

Detaylı bilgi için  İmplant yaptıranlar diş teli takabilir mi?

Ortodontik Şeffaf Plak Tedavisi (Telsiz Tedavi)

Ortodontik tedaviniz şeffaf plaklarla yapıldığında neredeyse hiç görünmez.

Şeffaf diş teli diye halk arasında bilinen bu şeffaf diş düzelticiler hastalara kolay ve estetik bir çözüm sağlar. Neredeyse hiç görünmezler ve takılıp çıkartılmaları son derece kolaydır. Bu teknolojiyi kullanırken bilgisayar yazılımları daha siz tedaviye başlamadan önce tedavi sırasındaki değişimi ve tedavi sonrasındaki durumunuzu gösterebilir ki bu da sizin kendiniz daha ilk baştan rahat etmenizi sağlayacaktır.

Şeffaf düzelticileri istediğiniz zaman çıkarabilirsiniz. Bir düğüne gittiğinizde, önemli bir toplantıya katıldığınızda onları çıkarıp daha sonra tekrar takarak tedavinizi aksatmadan hayatınıza devam edebilirsiniz.

Şeffaf düzelticilerin kullanımı çok kolaydır. Yemek yerken, dişlerinizi fırçalarken veya diş ipi kullanırken onları çıkarıp işiniz bittikten sonra tekrar takabilirsiniz.

Detaylı bilgi için  Şeffaf Düzeltici Plaklar (Telsiz ortodonti)

Diş Teli Nasıl Takılır?

Diş teli takılırken herhangi bir ağrı olmaz, sadece takıldıktan sonra alışma aşamasında ilk bir hafta dişlerde baskı hissedilir.

Ortodonti tedavisi için diş teli takılırken bilinenin aksine şiddetli ağrılar yaşanmaz. İlk günlerde sıkışma ve baskı hissi olması normaldir. Tellere alışma süreci bitince bu his ortadan kalkar. Rahatsızlık durumunda ağrı kesici kullanılabilir. Braket ve tellerin takılması uzun sürsede, teller acıya yol açmaz. Ve bu uygulama için dişlerin uyuşturulması kesinlikle gerekmemektedir.

Geleneksel olarak braketler tek tek dişlerin üzerine yapıştırılmak suretiyle yapılmaktadır. Fakat diş teli takma işlemi artık daha yeni, teknolojik ve etkili bir yöntem olan dolaylı yapıştırma yöntemi (indirekt bonding) ile çok daha kolaylaşmıştır. Hastanın koltukta oturma süresini kısaltan bir uygulamadır. Diş teli tedavisi öncesinde hastanın ağzından ölçü alınarak bir kalıp hazırlanır. Bu kalıp ile hastanın diş modeli çıkarılmış olur. Braketler bu modelin üzerine yapıştırılarak önceden hazırlanır. Belirli plaklar ile dişlerin üzerine transferi yapılarak diş telimiz kısa sürede takılmış olur.

İndirekt bonding yöntemi dört dörtlük bir yapıştırma metodudur. Bu işleme biz dolaylı yapıştırma metodu deriz. En doğru yapıştırma yöntemidir ve hasta memnuniyeti oranı yüksektir. Braketler yapıştırılıp, sertleşme süreleri dolduktan sonra üzerine lastikler yardımı ile teller takılır.

Detaylı bilgi için  Diş Teli Nasıl Takılır?

Porselen Braketler

 Gelişen teknoloji ile eskiden daha kırılgan olan porselen diş telleri dayanıklı hale gelmiştir.

Porselen braketler gayet sağlıklıdır ve kolay kırılmaz. Ancak ortodonti uzmanının seçeceği braketin hastaya uygunluğu açısından önemlidir. Porselen diş teli, ağzında metal braket taşıma fikrine bir türlü ısınamayan kişiler için bir çözüm olmuştur. Seramik braket (diş teli), diş renginde braket (diş teli) olarak da bilinen porselen diş telleri yetişkin hayat tarzına uygun olmaları için tasarlanmışlardır. Eskiden porselen braketler daha kırılgan ve dayanıksızdı. Şimdi gelişen tasarımı ve teknolojisiyle daha dayanıklı hale gelmiştir.

Detaylı bilgi için  Porselen Diş Teli

Diş Teli Takanlar Nelere Dikkat Etmeli?

 Sporcular ağız koruyucularını taktıkları sürece rahatlıkla diş teli kullanarak ortodonti tedavisine devam edebilirler.

Spor yapanlar ortodonti tedavileri için diş teli takabilirler. Spor yaparken diş teli ve braketleri korumak için ağız içi koruyucu aparey takılmalıdır. Bu aparey spor aktiviteniz bittiği anda çıkarabileceğiniz dişliklerdir. Ortodonti uzmanınız size en uygun koruyucuyu takmanız için yardımcı olacaktır.

Detaylı bilgi için  Diş Teli Takanlar Nelere Dikkat Etmeli?

20 Yaş Diş Çekimi

20 yaş dişi ortodonti tedavisinden sonra çapraşıklığa yol açmaz. Eğer pekiştirme tedavisi yapılmamışsa dişler eski yerlerine dönmeye çalışacaktır.

20 yaş dişleri genellikle gömük olur ve bu yüzden çapraşıklığa yol açmaz. Ortodontik tedavi sonucunda dişler düzgün konumlarına getirilmişse bu dişler çıktığında tekrar bozulmalarına sebep olmaz. Bozulmalarına sebep ortodontik tedavi sonrasında pekiştirme tedavisi yapılmaması olabilir.

Detaylı bilgi için  Ortodonti tedavisinden sonra dişler eski haline döner mi?

Detaylı bilgi için  20 Yaş Dişleri

Yasal Uyarı: Sitede yayınlanan makaleler, videolar, görseller, grafikler ve diğer materyaller özgündür ve tüm hakları www.hakandonmez.com'a aittir. İçerikler kaynak gösterilmeden yayınlanamaz, ancak alıntılanan makale aktif link verilerek kullanılabilir. Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince içeriklerin izinsiz kullanılması kesinlikle yasaktır.
Şefaf Plaklarla Ameliyatsız Yüz Estetiği
Koruyucu ve önleyici ortodonti nedir?
Ortodonti Tedavi Aşamaları
Çarpık, yamuk diş tedavisi ile dişler nasıl düzeltilir?
Ortodontik Tedavi için Diş Çekimi
Çocuklarda erken süt dişi kayıpları ve yer tutucular