Ortodonti tedavisi sırasında dişler nasıl hareket eder?

Ortodonti tedavisi sırasında dişler adeta çene kemiği içinde yüzen kayıklar gibidir. Ortodontik tedavi sırasında dişlere fizyolojik bir kuvvet uygulanır. Yani dişlere zarar vermeyen sağlıklı kuvvetler uygulanır. Bu sağlıklı kuvvetler sayesinde dişlerin etrafındaki hücreler değişirler. Kemik yönünde kemik yıkıcı hücreler birikir. Hareketin aksi yönünde ise kemik yapıcı hücreler birikir. Yani bu hücreler birleşerek bir tarafta kemik yıkarlar, diğer tarafta ise kemik yaparlar. Bu sayede dişler hareket edebilirler. Ortodontik tedavi sırasında dişlerin sallanması gayet doğaldır. Çünkü dişler yer değiştirmeye başlamıştır. Dişlerin hareketlenmeye başladığı bu hassas dönemde dişleri zorlamamak adına sert gıdalardan uzak durmak gerekir.

Dişleri hareket ettiren apareyler nelerdir?

Ortodonti tedavisi sırasında dişler uygulanan hafif basınçlar ile çene kemiğinde hareket eder. Ortodontik tedaviye başladığınızda dişlerinizin yüzeyine braketler yapıştırılır. Bu braketlere de hareketi sağlamak için ark teli takılır. Duruma göre takılan tellerin haricinde yay, çeşitli lastikler, bant ve tüp sayılabilir. Bunlar dişlere bir kuvvet uygulayarak çene kemiğine iletilir ve böylece uygulanan kuvvetin yönünde bir hareket oluşur. Basıncın uygulandığı yönde kemik yıkımı olurken, basıncın uygulandığı dişin diğer kısmında ise yeni kemik yapımı oluşur. Bu uygulanan kuvvet her hastaya ve dişlerin durumuna göre değişkenlik gösterir. Ortodonti uzmanınız ise size uygun kuvveti uygulayacaktır. Bu yüzden her hastaya göre ortodontik tedavi süresi değişkenlik gösterir.

Dişler çene kemiğinde nasıl hareket ederler?

Ortodonti tedavisi iki yöntemle yapılmaktadır. Sabit ortodontik tedavi ve hareketli ortodontik tedaviden oluşur. Her iki yöntemde de dişlere hafif bir kuvvet uygulanır. Basıncın uygulandığı tarafta kemik yıkımı yani kemik erimesi oluşur, çene kemiğinde adeta yüzdürülen diş harekete geçerek yerleşeceği yeni yerine doğru ilerler. Dişin diğer tarafında kalan boşluk ise yeni kemik oluşumuyla dolar ve diş doğru konumlandığı yere geçmiş olur. Eğer sabit ortodonti tedavisi yapılıyorsa ortodonti uzmanınız belirlediği aralıkları size bildirerek muayenehanesine gelmenizi isteyecektir. Bunun nedeni dişlerinize uygulanan kuvvetin tedavi boyunca değiştirilerek uygulanmasıdır. Uygulanacak kuvvet ve dişin hareketi sizin çene kemiğinizin niteliği ve kemik miktarınıza göre belirlenir. Yetişkinlerde, gençlere ve çocuklara göre kemiklerin hareket etmesi, şekillenmesi daha uzun sürmektedir.

Ortodontik tedavi sırasında dişler ne kadar hareket ederler?

Ortodontik tedavi sırasında dişler ayda ortalama 1 mm kadar hareket ettirilebilir. Fakat bu herkese göre farklılık gösterebilir. Bunun nedeni olarak yaş, kemik yapısı, diş büyüklüğü gibi birçok etken sayılabilir. Gençlerde kemik şekillenmesi, kemiğin yetişkin birine göre daha yumuşak olması tedavinin süresini kısaltmaktadır. En ideal olan diş hareketi, uygulanan kesintisiz ve en hafif basınç ile gerçekleşmelidir.

Yetişkinlerde diş hareketleri farklılık gösterir mi?

Eskiden yetişkinlerde ortodontik tedavi düşünülemezdi. Hastalar yaşlarının geçtiğini ve tedavi için geç kaldıklarını düşünmekteydi. Artık gelişen teknoloji ile yetişkinlerde de her yaşta şeffaf diş teli, plaklar ve uygun ödeme planları ile ortodonti tedavisi yapılmaktadır. Çocukluk döneminde aktif büyüme sonlanmadığı ve kemiklerin daha yumuşak olması sebebi ile bu tedavi kesinlikle daha kısa sürmektedir. Günümüzde yaşla orantılı olarak kemik metabolizması yavaşlasa da ortodonti uzmanınızın uyguladığı uygun kuvvetler ve planlama ile yetişkinlerde de etkin ve kısa süreli tedaviler yapmak mümkün olmuştur.

Dişler hareket ettikten sonra eski yerine döner mi?

Dişlerin ve çenenin düzeltilmesi yetmez, düzgün konumlarının korunması ve kalıcılığının sağlanması da gerekir. Ortodontik tedaviniz bittikten sonra braket ve telleriniz çıkarılır. Daha sonra dişlerin konumunun korunması ve kemiğin sertleşmesi süresince pekiştirme tedavisi yapılır. Pekiştirme aygıtları ortodontik tedavi sonrası elde edilen diş konumlarını korumak ve sabitlemek için kullanılırlar. Kolayca takılıp çıkarılabilirler ve genellikle şeffaf plaklardan oluşurlar. Sabit ve çıkarılabilir çeşitleri mevcuttur. Fakat pekiştirmenin teşhis ve tedavi planlaması safhasında başlaması ve tedavi sırasında olgunlaştırılması önemlidir.

Yasal Uyarı: Sitede yayınlanan makaleler, videolar, görseller, grafikler ve diğer materyaller özgündür ve tüm hakları www.hakandonmez.com'a aittir. İçerikler kaynak gösterilmeden yayınlanamaz, ancak alıntılanan makale aktif link verilerek kullanılabilir. Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince içeriklerin izinsiz kullanılması kesinlikle yasaktır.
Şefaf Plaklarla Ameliyatsız Yüz Estetiği
Koruyucu ve önleyici ortodonti nedir?
Ortodonti Tedavi Aşamaları
Çarpık, yamuk diş tedavisi ile dişler nasıl düzeltilir?
Ortodontik Tedavi için Diş Çekimi
Çocuklarda erken süt dişi kayıpları ve yer tutucular