İmplant yaptıranlar diş teli takabilir mi?

Daha evvel implant yaptıranlar sonrasında diş teli takabilir. Fakat ideal olan önce ortodontik tedavinin yapılmasıdır. Çünkü ortodontik tedavi ile tüm dişler kökleri dahil doğru yerlerine hareket ettirilmiş olur ve daha sonrasında hazırlanmış olan uygun çene kemiği boşluğuna implant uygulanabilir. Fakat bazen ortodontik tedaviye gerek yoksa, ya da hasta ortodontik tedavi istemezse (eğer zarar verilmeyecekse) ortodontik tedavi yapılmadan da uygulanabilir.

İmplantı olan diş teli takabilir mi?

Evet, implantı olan bir kişiye diş teli tedavisi yapılabilir ama her vakada ayırıcı tanıya göre sınırlı ve dikkatle uygulanması gerekir.

İmplant yapıldıktan sonra diş teli takılırsa bir zararı olur mu ya da tedaviyi kötü yönde etkiler mi?

İmplant yapılmış bir ağızda ortodontik tedavi yapılması; dişlerin bozukluk veya çapraşıklık durumlarına göre farklılık gösterir. Ortodontik tedavide doğal dişler adeta çene kemiği denizi içinde yüzdürülerek hareket ettirilir. İmplant, uygulandıktan sonra çene kemiğine kaynaşır ve kemikle bütünleşir. Bu yüzden implant yani taklit diş kökü, diğer doğal dişlerin kökü gibi kemik içinde yüzemez yani implant hiç hareket edemez. Eğer ortodontik tedavi ihtiyacı olan yani dişlerin çapraşık olduğu bölgede daha önceden implant yapıldıysa, implant haricindeki diğer dişlerin seviyelendirilmeleri çok zorlaşır, bazen de imkansız hale gelir. Daha önce implant uygulanmasına rağmen ortodontik tedaviye başlanırsa ve doğal dişlerin kökleri ortodontik tedavi sırasında çene kemiği içinde yüzerken implanta temas ederse, doğal dişlerin köklerinde erime veya kısalma görülebilir. Eğer daha önce uygulanan implant; çene kemiği ile tam olarak bütünleşmediyse, doğal dişlerin hareketi ya da kullanılan mekanikler implantın kaybedilmesine yol açabilir.

İmplant takıldıktan sonra ortodontik tedavi yapılır mı? Yapılırsa nasıl bir yol izlenir?

Yapılabilir, fakat implanta komşu doğal dişlerin köklerinin sağlığına ve implantın çene kemiğiyle tam olarak bütünleşmemiş olma riskine karşın implantın kaybedilmemesine dikkat edilmelidir.

İmplant yapılmadan önce diş teli takmanın faydası var mıdır?

Evet. İmplant yapılmadan önce diş teli tedavisi yapılması kesinlikle daha faydalı olacaktır. Bir yapbozun son parçasının doğru yerde olmasının şartı; ondan önceki tüm parçaların doğru yerde olmasıdır. Ortodontik tedavi ile implant öncesinde tüm dişler çene kemiği içindeki kökleri paralel olacak şekilde doğru yere alınır. Bu, implantın, yapbozun son parçası olarak çene kemiği içinde paralel bir şekilde yerleştirilmesini sağlar. Bu da implantın daha kalıcı ve sağlam olmasını sağlarken, komşu dişlere de köklerine temas edilmediğinden zarar verilmemiş olur.

İmplant öncesinde tel takılacaksa nasıl bir yol izlenir?

İmplant yapılmadan önce tel takılacaksa tedavi buna göre şekillendirilir ve implant için yer açılır. Çene kemiği içinde implantın geleceği bölgede implanta komşu dişlerin köklerinin implanttan hafif uzaklaşacak şekilde açılandırılmalarına ve implant uygulanmadan önce neredeyse tüm diş hareketlerinin bitirilmesine dikkat edilir. Tüm dişler sıralandıktan ve tedavi bitmeden hemen önce implant yapılır. En ideal olan budur. Yani ilk önce devrilmiş, çapraşık, yamuk dişler düzeltilir ve sıralanır, daha sonra implant ihtiyacınız varsa, implant takılarak dişleriniz ömürlük kullanımınıza hazır hale getirilir.

Ortodontik tedavi sonrasında implant ne zaman yaptırabilirim?

Ortodontik tedavi bitmeden hemen önce implant uygulanabilirse, ortodontik tedavi bittiğinde implant üstü protez ile birlikte tüm tedavinin bitirilmesi planlanabilir.

Yasal Uyarı: Sitede yayınlanan makaleler, videolar, görseller, grafikler ve diğer materyaller özgündür ve tüm hakları www.hakandonmez.com'a aittir. İçerikler kaynak gösterilmeden yayınlanamaz, ancak alıntılanan makale aktif link verilerek kullanılabilir. Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince içeriklerin izinsiz kullanılması kesinlikle yasaktır.
Şefaf Plaklarla Ameliyatsız Yüz Estetiği
Koruyucu ve önleyici ortodonti nedir?
Ortodonti Tedavi Aşamaları
Çarpık, yamuk diş tedavisi ile dişler nasıl düzeltilir?
Ortodontik Tedavi için Diş Çekimi
Çocuklarda erken süt dişi kayıpları ve yer tutucular