Diş teli takanlar nelere dikkat etmeli?

Ortodonti tedavisine başlayacak hastaların, öncelikle ortodonti uzmanının, tedavi süresince verdiği talimatlara uyması ve takım çalışması bilinciyle hareket etmesi gerekmektedir. Bu konu tedavinin sağlıklı ilerlemesi açısından önemlidir.

Ortodonti tedavisi sırasında takılan ortodontik apareyler doku dostudur. Malzeme olarak nikel veya titanyum kullanılmaktadır. Ortodonti tedavisi öncesinde alerjik bünyelerin yine de metal alerjisi testine girmelerinde fayda vardır ve sonuçlarını ortodonti uzmanı ile paylaşmalıdırlar.

Ortodonti tedavisine başlandıktan ve teller takıldıktan sonra dikkat edeceğimiz hususları şu başlıklarda toplayabiliriz;

  1. Ağız bakımı ve hijyenine diş teli olmayan birine göre 2 kat fazla önem verilmelidir.
  2. Sert, yapışkan ve asitli yiyeceklerden kaçınmalı, ısırarak yemek yenmemelidir.
  3. Spor yaparken diş teli ve braketleri korumak için ağız içi koruyucu aparey takılmalıdır.
  • AĞIZ HİJYENİNE DİKKAT ETMEK

  • YEDİKLERİMİZE DİKKAT ETMEK

  • SPOR YAPARKEN DİKKAT ETMEK

Diş teli takanlar için yeme-içme kısıtlaması var mı?

Son zamanlarda kullanılan titanyum teller sayesinde yeme-içmede kısıtlama gibi bir durum yoktur. Sadece yapışkan, sakız gibi maddeler diş tellerine yapışarak yerinden çıkmasına ve oynamasına sebep olur.

Ağızdaki tellerin çok hassas olduğunu düşünürsek, özellikle yemek esnasında ısırma hareketi yapmamalı, sert bir meyve ya da yiyecek yememeli, yiyecekler mümkünse bölerek, keserek yenmelidir. Genellikle çatal-bıçak ile yenebilecek yemekler tercih edilmelidir. Dikkat edilmezse tellere zarar verir ve düşmesine sebep olabilirsiniz. Özellikle tellerin ilk takıldığı haftalarda çok yumuşak yiyecekler yenmelidir.

Kaçınmamız ve dikkat edeceğimiz yiyecekler

  • Kola, soda gibi asitli içeceklerden uzak durmak gerekir, içilecekse de çok nadir ve mutlaka pipet ile içilmelidir.
  • Yapışkanlı yiyecekler, sakız çiğnemek ve lokum yemek braketlere ve dişlere yapışacağından kesinlikle yasaktır.
  • Elma, armut gibi sert meyveleri ve biftek, pizza gibi yiyecekleri keserek, dilimleyerek küçük parçalara ayırarak yemekte fayda vardır.
  • Braketleri ve telleri yerinden oynatacağı için çerezlerin hepsi yasaktır.
  • İçinde çekirdeği olan kiraz, erik, zeytin, kayısı gibi yiyecekler ise önceden çekirdekleri çıkarılarak yenebilir.
  • Sandviç, tost, hamburger gibi yiyecekler ısırarak değil, küçük parçalara bölerek yenmelidir.

Bu yiyeceklerin dışında diş tellerinize zarar vermeyecek çorba, sulu yemekler, makarna, tavuk, deniz mahsulleri gibi yumuşak yiyecekleri rahatlıkla tüketebilirsiniz.

Diş teli takıldıktan sonra karşılaşılan diğer problemler nelerdir?

Teller takıldıktan ilk 24 saatte ağrı hissedilebilir. 72 saat sonrasında diş telinize alışmaya başlarsınız. Eğer ağrı hissedilirse doktorunuz gözetiminde ağrı kesici alabilirsiniz. İlk bir hafta içinde baş ağrısı da normal karşılanmaktadır. Ağız içinde diş teli ve braketlere alışmanız için kendinize zaman tanıyın.

İlk zamanlar tel ve braketler, ağızda veya dudak kenarlarında bir takım yaralar oluşturabilir, bunlar normaldir ve doktorunuzun size vereceği balmumu (wax) maddeyi (macun gibi yuvarlayarak bir bezelye tanesi şekline getirerek) tel veya braketinizin, ağız içine değdiği yerlerde oluşabilecek yaraları engellemek için, tel veya braketin üzerine yapıştırabilirsiniz. Yemek yerken çıkarmalı ve daha sonra tekrar bu işlemi yapmalısınız. Yaranız birkaç gün içinde iyileşmiş olur.

Yediğimiz sert yiyecekler ise braketlerin yerinden oynamasına sebep olur, böyle bir durumda vakit kaybetmeden ortodonti uzmanına görünmelisiniz. Eğer braketlerin üzerindeki lastiklerden biri düşerse, bunu bir sonraki randevuda ortodonti uzmanınıza gösterebilirsiniz.

Kendinizin çözemeyeceği sorunlarda doktorunuzu arayarak bilgi alabilirsiniz veya daha acil bir durumunuz varsa muayenehanesine gitmeniz gerekebilir. Her durumda da doktorunuzu arayıp bilgilendirmelisiniz.

Hastalar tüm bu hususlara dikkat ettiği sürece ortodontik tedavilerini son derece başarılı bir şekilde tamamlayabilirler.

Yasal Uyarı: Sitede yayınlanan makaleler, videolar, görseller, grafikler ve diğer materyaller özgündür ve tüm hakları www.hakandonmez.com'a aittir. İçerikler kaynak gösterilmeden yayınlanamaz, ancak alıntılanan makale aktif link verilerek kullanılabilir. Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince içeriklerin izinsiz kullanılması kesinlikle yasaktır.
Şefaf Plaklarla Ameliyatsız Yüz Estetiği
Koruyucu ve önleyici ortodonti nedir?
Ortodonti Tedavi Aşamaları
Çarpık, yamuk diş tedavisi ile dişler nasıl düzeltilir?
Ortodontik Tedavi için Diş Çekimi
Çocuklarda erken süt dişi kayıpları ve yer tutucular